KBSA i IGK najoštrije osuðuju kažnjavanje majki Srebrenice

Image

U ime američkih i kanadskih Bošnjaka od kojih su večina žrtve agresije i genocida na Republiku Bosnu Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike KBSA i Institut za istraživanje genocida Kanada IGK najoštrije osuðuju postupak kažnjavanja Majki Srebrenice od strane političkog establišmenta manjeg bosanskohercegovačkog entiteta zbog navodnog prekršaja, a nakon što je Osnovni sud u Srebrenici izrekao novčane kazne.

U ime istine i pravde još jednom podsjećamo svjetsku javnost da su prošle godine 13. jula, prvi put nakon srpske agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu, članovi porodica žrtava genocida ušli su u hangar u Kravici, mjesto gdje se dogodio jedan od najvećih zločina u istočnoj Bosni nakon pada Srebrenice. Policija je poruku, kao i prethodnih godina, pokušala spriječiti, no više od 150 članova porodica ubijenih Bošnjaka uspjeli su se probiti do bivšeg stratišta i položiti cvijeće. U naguravanju učesnika povorke i specijalne policije nekoliko žena zadobilo je tjelesne povrede, nakon čega im je ukazana ljekarska pomoć u Domu zdravlja u Kladnju.

Po ko zna koji put žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini su ponižene kada je Sud u Srebrenici donio presudu u kojoj se navodi da je Zumra Šehomanović nanijela ozlijede pripadnicima specijalne policije, te da zbog toga mora platiti novčanu odštetu.

U ime preživjelih žrtava agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu, u ime američkih i kanadskih prijatelja i organizacija koje se bore za istinu o agresiji i genocidu na Bosnu i Hercegovinu i pravde za žrtve tih zločina, zahtijevamo od političkog establišmenta manjeg bosanskohercegovačkog entiteta da Majkama Srebrenice i svim porodicama žrtava osiguraju mogućnost dostojanstvenog obilježavanja sjećanja na čin genocida na mjestima gdje je genocid izvršen. Vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta moraju odmah prestati sa anticivilizacijskom praksom vrijeðanja porodica žrtava genocida. KBSA i IGK će tražiti od američkih i kanadskih organa i organizacija i od meðunarodnih institucija da, u skladu sa svojim obavezama, pruže zaštitu porodicama žrtava, navodi se u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada.