U Gislavedu održan seminar za imame Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj

Image

U gradu Gislaved 24. i 25. novembra 2014. godine održan je seminar za imame Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Tema seminara bila je unaprjeðenje mektebske nastave, a prisustvovali su gotovo svi imami.

Poseban gost iz Bosne i Hercegovine bio je profesor tefsira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu dr. Džemaludin Latić, koji je govorio na temu „Imam i mekteb“, istakavši da je najvažnije da imam nikad ne zaboravi da je imamski poziv više pozvanje (izbjegao je termin misija, koji se često upotrebljava) nego neki obični profesionalni angažman.

Drugi predavač bio je Suad-ef. Hodžić, imam i koordinator mektebske nastave u Džematu Berlin u Njemačkoj. U svom izlaganju Suad-ef. predstavio način organiziranja mektebske nastave u svom Džematu.

Nakon ovih izlaganja razvila se veoma konstruktivna diskusija, čime je i završen radni dio prvog dana seminara.

Iza jacije-namaza održana je promocija knjige „Koristi dobrih djela“ Mevlana Muahemmeda Zekirijje Kandehlevija, koju je preveo profesor Latić.

Promociji ove izvanredne knjige prisustvovali su i džematlije Džemata Gislaved.

Drugi dan seminara podnesena su dva referata. Smajo-ef. Šahat predstavio je prijedlog jedinstvenog program rada za mektebe u Švedskoj, a Almedin-ef. Spahić svoj elektronski dnevnik. Nakon ova dva izlaganja uslijedila je veoma lijepa i zanimljiva diskusija.

Pohvaljeni su svi predavači, te zaključeno je da se kompletan materijal sa seminara dostavi svim imamima.Za koordinatora ovih aktivnosti odreðen Almedin-ef. Spahić.

I ovaj put, odličan domaćin bio je Džemat Gislaved.

rijaset