Kreativno i simbolično obilježavanje dana Sandžaka u Lukseburgu

Image

Minulog vikenda, u organizaciji lokalne Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Luksemburgu je obilježen Dan Sandžaka. Mladi aktivisti BKZ Luksemburga, odlučili su se obilježiti ovaj za sve Bošnjake važan dan, na vrlo kreativan i simboličan način.

Naime, u zakazano vrijeme učesnici ove aktivnosti okupili su se u dijelu grada Luksemburga u kojem se nalaze sjedišta mnogobrojnih evropskih institucija, te su u tom svojevrsnom srcu Evrope – tamo gdje je i mjesto Bošnjacima, razvili veliku zastavu Sandžaka veličine 7m x 3m, koja je specijalno izraðena za tu namjenu.

Aktivisti BKZ Luksemburga, i sami okićeni zastavama Sandžaka, ponosno su pronijeli zastavu navedenim dijelom grada, odgovarajući na pitanja znatiželjnih prolaznika koji su se interesovali o čijoj zastavi se radi. Tijekom konverzacija aktivisti su nastojali predstaviti Sandžak kroz projekciju u budućnost, pojašnjavajući da se radi, ako Bog da, o novoj autonomnoj evropskoj regiji u samom srcu Balkana, ali su istovremeno i pojašnjavali historijski kontekst regije Sandžak.

Na kraju, aktivisti su napravili nekoliko fotografija na bedemima starog grada Luksemburga, nastojeći na takav način napraviti paralelu i simboličnu vezu sa gradskim bedemima u glavnom gradu našeg slavnog Sandžaka – Novom Pazaru.

Identitet