Saopćenje za javnost povodom brutalnog ubistva Zemira Begića u St. Louisu

Image

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za Istraživanje Genocida Kanada (IGK) izražavaju tugu i zabrinutost zbog brutalnog ubistva Zemira Begića, u St. Lousu, država Missouri, u kojoj živi najveća zajednica Bošnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji su poslje preživjelih genocida i etničkog čišćenja došli da žive u miru i ravnopravnosti.

Podržavamo sve Bošnjake i prijatelje bošnjačkog naroda u St. Louisu koji su ovih dana izašli na mirne proteste zahtijevajući pravdu, mir, i sigurnost u zajednici koju su sagradili.

Prema izjavama svjedoka, napadaci su bili maloljetnici afroamerickog i spanjolskog porijekla te da je moguće da se radi o rasno motiviranom napadu, u jeku nasilnih dogaðaja i protesta u susjednom Fergusonu.

KBSA i IGK zahtijevaju od policije, gradonačelnika, i guvernera da povećaju sigurnosne mjere i zaštite bošnjačke stanovnike koji su u St. Louis došli kao protjerane žrtve rata i genocida u BiH. Ova zajednica od 60,000 stanovnika je od svog dolaska u SAD nastojala da oživi naselja u kojem su nastanjeni i postanu miroljubiv i sastavni dio američkog raznolikog društva. Takoðjer apelujemo na potpunu, efikasnu istragu ovog zlocina i maksimalno kažnjavanje kriminalaca koji su počinili ovaj gnusni čin.

Porodici rahmetli Zemira Begića izražavamo iskreno saučešće uz dovu Svevišnjem da mu podari mir i džennet a njegovim bližnjima sabur i pravdu.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Institut za Istraživanje Genocida, Kanada