SBK se pridružio osudama za ubistvo Bošnjaka u Americi

Image

Svjetski bošnjački kongres pridružuje se oštrim osudama nedavnog ubistva Bošnjaka Zemira Begića u američkom gradu St. Louisu, te poziva nadležne službe tog grada, u kojem živi najveća zajednica Bošnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama, da članovima te zajednice, baš kao i svim graðanima, osigura miran i siguran život.

Izražavamo iskreno žaljenje i zabrinutost zbog dešavanja u Americi u posljednje vrijeme, gdje se ponovo rasplamsavaju rasni nemiri, od Fergusona, preko St. Louisa, sve do New Yorka.

„Krvava dešavanja koja su obilježila 20. stoljeće, tokom kojeg su ubijeni milioni ljudi zbog različite boje kože, vjere ili nacije, morala bi biti jaka pouka i poruka da se prestane ubijati zbog različitosti. Prihvatajući i uvažavajući jedni druge, ovaj svijet možemo učiniti samo boljim i sretnijim mjestom za sve nas“, poručio je dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.

„U nadi da više neće biti ovakvih tragičnih slučajeva, obitelji Zemira Begića izražavamo iskreno saučešće uz dovu Uzvišenom Bogu da nam svima podari sabur u iskušenjima“, naglasio je dr. Cerić u poruci Svjetskog bošnjačkog kongresa.