Kurbanska akcija rekordna, hadž uspješan

Image

Na redovnoj sjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, održanoj 10.12.2014. god. u Novom Pazaru, usvojen je izvještaj o organizaciji hadža gdje je konstatovan potpuni uspjeh ovogodišnje organizacije na zadovoljstvo svih hadžija.

Tom prilikom potvrðeno je da je prethodnih godina urušavanje organizacije hadža bilo namjerno od strane bivšeg rukovodioca Ureda za hadž.

Obzirom na rapidno uvećanje broja hadžija u odnosu na prethodne godine, Mešihat je odlučio da od Ministarstva za hadž Saudijske Arabije zatraži uvećanje kvote hadžija za područje Islamske zajednice u Srbiji za naredne godine.

Na sjednici je usvojen i Izvještaj o kurbanskoj akciji uz zaključak da je ove godine broj onih koji su obavezu kurbana realizovali posredstvom Mešihata drastično uvećan i predstavlja apsolutni rekord u odnosu na prethodne godine.

Mešihat izražava zahvalnost pripadnicima Islamske zajednice na dosljednosti u povjerenju, što predstavlja ključnu energiju koja je pomogla u pobjedi nad svim zavjerama i smutnjama koje su imale za cilj ugrožavanje poretka legalne, legitimne i tradicionalne Islamske zajednice.

U cilju podrške pripadnicima Islamske zajednice, Mešihat je odlučio da se ubuduće kod otkupljivanja stoke za kurbane dâ prednost domaćim uzgajivačima.

Na istoj sjednici Mešihat je usvojio Odluku o izborima za zastupnike u Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji će se održati 20.12.2014. godine.

Informativna služba