Počela obnova Aladža džamije u Foči

Image

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović svečano je stavio prvi kamen za Aladža džamiju u Foči i time ozvaničio početak zidanja ovog dragulja BiH.

– Nakon polaganja temeljca u maju ove godine danas postavljamo i prve meðaše, odnosno prve kamenove u same temelje i na takav način ćemo označiti početak izgradnje Aladža džamije. Nije potrebno posebno govoriti koliko je ona danas važna i bitna kao kulturno-historijski spomenik već i kao vjerski simbol opstanka i povratka i Bošnjaka na ove prostore, izjavio je reis ef. Kavazović.

Dobrodošlicu reisu Kavazoviću i delegaciji Islamske zajednice BiH i okupljenima je poželio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča Salem ef. Æemo koji je kazao da je ovo historijski mubarek dan na temelje izgradnje “naše ljepotice Aladža džamije”.

Fočanska Aladža džamija je remek-djelo osmanske arhitekture koju je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinane.

U potpunosti je srušena u augustu 1992. godine, a radovi na njenoj obnovi zvanično su počeli 16. oktobra ove godine.

Ovaj vjerski i kulturno-historijski biser BiH smješten je u starom dijelu Foče, na desnoj obali Æehotine.

Džamija će biti zidana od kamena sedre, a poseban kamen će biti ugraðen u minder Aladža džamije.

Planirano je da se u praćenju dosljednosti originalnog izgleda ugradi isti kamen, iako njegova boja ne odgovara boji kompletnog mindera.

Kamen sedre, dovezen je s lokaliteta sela Vukušići, s lokaliteta u blizini Miljevine. Obraðen je i pripremljen za početak gradnje.

FENA