Ugledni libanski alim u posjeti Mešihatu

Image

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je, u subotu 27.12.2014. godine, prof. dr. Ali Lagu, dekana postdiplomskih studija Univerziteta „El-Džinan“ u Tripliju u Libanu.

Tom prilikom muftija Dudić zahvalio se libanskom alimu na posjeti i svemu što je učinio na polju islamskog obrazovanja, kao i pomoći sandžačkim studentima prilikom njihovog školovanja na tom i drugim univerzitetima u LIbanu.

Osnivanjem Mešihata 1993. godine Univerzitet „El-Džinan“, čiji osnivač je rahmetli dr. Fethi Jekin, prvi je otvorio svoja vrata studentima iz Sandžaka obezbijedivši im svake godine po pet stipendija. Rezultat takve pomoći je veliki broj svršenika tog i drugih libanskih univerziteta, meðu kojima su i doktori nauka koji u Islamskoj zajednici zauzimaju visoke pozicije, kao što je i dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver ef. Gicić, koji je i domaćin ove posjete.

Dr. Ali Laga je izrazio zadovoljstvo što je u višednevnoj posjeti Mešihatu i njegovim ustanovama, iskazavši spremnost za nastavak saradnje i pružanja pomoći, posebno na polju izučavanja arapskog jezika slanjem svojih profesora u Sandžak.

Narednih dana, po unaprijed planiranom programu posjete, ugledni gost će obići ustanove Islamske zajednice u Srbiji i sastati se sa njihovim čelnicima.

Informativna služba