Ženski ogranak MOK-a organizirao predavanje: Uloga omladine u izgradnji društva

Image

U četvrtak, 1.1.2015.godine, u Kulturnom centru IUNP na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, organizirano je omladinsko predavanje za djevojke i žene na temu “Uloga omladine u izgradnji društva” u organizaciji Muslimanskog omladinskog kluba.

Predavač je bila profesorica Islamske vjeronauke Mersada Nuruddina Agović. Nakon učenja odlomka iz Kur'ana a.s., uvodnu riječ je imala asistentica na FIS-u Fatima Fejzović.

Profesorica Agović je definisala pojam i kategoriju mladih, postavila pitanje njihovog izbora da budu konstuktivni ili destruktivni članovi društva, objasnila ponašanje omladine kao aktivnog učesnika i pasivnog posmatrača, ukazala na probleme mladih, maloljetničku delikvenciju i poroke, te na izbor mladih da se društvu predstave kao ‘problem’ ili kao vrijedni drustveni resurs. Naglasila je potrebu da se mladi kao učesnici, inicijatori ili koordinatori obavezno uključuju u socijalne, humanitarne i ekološke akcije, kreativne radionice i uzmu učešće kod pomoći mladih sa posebnim potrebama u njihovoj uspješnoj inkluziji u obrazovno-odgojnom sistemu.

Profesorica Agović je, zatim, istakla potrebu uključivanja omladine u tržište rada kroz plaćeni rad ili volonterizam, udruživanje u osnivanju nevladinih organizacija, učešća u političkom i kulturnom životu društva, djelovanja kroz omladinske forume, učešća u debatama, peticijama, protestima i demonstracijama, kada se ukaže potreba za tim.

“Ističite vrijednosti kojima se ponosite!” – kazala je Agović tokom svog izlaganja – “Ako se ponosite medresom, fakultetom, univerzitetom, ističite to javno!… Ako ste bili pošteni pa ste, na primjer, vlasniku vratili izgubljeni novčanik, time ste društvu prezentirali i svoj islam, i svoje bošnjaštvo, kulturu i opći moral”. Profesorica je, takoðer, naglasila potrebu čuvanja čednosti čija se vrijednost cijeni od postanka ljudske vrste do Sudnjeg dana i upozorila omladinu na kobne posljedice njenog gubljenja.

Omladinsko druženje je uveličano čitanjem stihova pjesnikinje Ammare Šabić-Langić, izvoðenjem ilahije i posluživanjem slatkim specijalitetima.

(bosnjaci.net)