U New Yorku mevludom obilježen dan rodjenja Muhammeda S.A.W.S

Image

Po kalendaru muslimanske hidžretske godine, 12. dana mjeseca Rebi ul evvela roðen je posljednji Allahov poslanik i miljenik, Muhammed s.a.w.s. Ovaj dan je od velikog značaja za čovječanstvo, baška za sve pripadnike islama, čestite vjernike.

Muslimani balkanskih zemalja 12. Rebi ul evvel obilježavaju na poseban način, odnosno posebnim učenjem mevlud i šerifa, koji je ukorijenjen kod Albanaca, Bošnjaka, Roma, Turaka,… i tu tradiciju nose sa sobom i vjerno je njeguju posebno kroz džematske zajednice i tako stoljećima prenose na svoje potomstvo.

Emigranti i preživjele žrtve genocida iz Bosne, Sandžaka, Albanije, Kosova, Makedonije tradiciju mevluda vjerno prenose kroz svoje porodice i džematske zajednice koje djeluju na područuju sjeverno-američkog Kontinenta. Najbolji dokazi tome su mevludi koji su baš ovog mjeseca Rebi ul evvela 1436. h.g. proučeni u njujorškim emigrantskim zajednicama, u Islamskom centru u Bronxu (27. dec. 2014.) i Bosansko-hercegovačkom islamskom centru u Astoriji (3.jan. 2015.).

U programima su učestvovali albanski i bošnjački imami iz New Yorka, učenici islamskih škola, mekteba… dok specijalni musafiri ovogodišnjeg mevluda su bili poznati egipatski hafiz Velid Misri, inače profesor u Islamskoj školi “Andalucia”, Zameer Satar, direktor Agencije za hadždž i umru “Sara international” i Ismail Husić, profesor u Medresi “Mehmed Fatih” u Podgorici i imam u Baru.

Nadahnute vazove o roðenju i životu Allahovog poslanika s.a.w.s. i nasihate imali su Zameer Satar, Edin ef. Gjonim, imam Albansko-američkog islamskog centra svršenik “Al azhara” i Ismail ef. Husić, magistarski kandidat FIN u Sarajevu.

Mevludski program su najavljeni s jacije namaza u Islamskoj zajednici Plav-Gusinje (10.jan.), a 18.januara tačno u 12 sati u Albansko-američkom islamskom centru u Ridgewoodu. Bujuru, svi ste dobrodošli.

(bosnjaci.net)