Džemat Kuru-češme renovirao džamijski prostor

Image

Na mjestu gdje se ulica Višegradska priključuje Hercegovačkoj ulici nalazi se džamija srednjih dimenzija, koja se zove Kuru-češme, što znaci džamija kod Suhe česme. Ova džamija spada u starije Novopazarske džamije. Džamija je zadnjih nekoliko godina dosta renovirana. U zadnje dvije godine intezitet ureðivanja džamije se pojačao. Tako da se u džamiju uložilo za nepune dvije godine oko 11.000 eura zahvaljujući organizaciji imama i podršci dobri ljudi.

Cij imama i džemata je da im džamija bude lijepa i funkcionalna kako to i prilici Allahovoj kući. U zadnje dvije godine uraðena je gasulhana, abdesthana je popločana mermerom i uvedena je topla voda, uraðena je fasada na munari, uvedeno je parno grijanje, zamijenjena kapija, kao i ulazna vrata, uradjena nadstrešnica, ćurs, a u pripremi je mijenjanje tepiha, opremanje mektebske učionice, kao i drugih sitnih radova.

Džemat Kuru-češme je dosta aktivan. Mekteb se održava subotom i nedjeljom, islamska predavanja utorkom sa jacije namaza iščitavanje hadisa prije džume, sportska druženja dva puta u sedmici, organizuju se izleti i prave iftari u mjesecu ramazanu. Cilj imama je da obezbjedi svim džematlijama ono što im je neophodno da se vjerski odgoje, onako kako će Allah biti zadovoljan, i da ne budu formalni džemat, nego suštinski, koji će se voljeti u ime Allaha, i koji će biti povezani kao listovi u knjizi, a ta knjiga da stoji na polici koja se Islamska zajednica zove.

Džematski odbor