Organizacija islamske saradnje će tužiti novine Charlie Hebdo zbog karikatura Muhammeda, a.s.

Image

Organizacija islamske saradnje (,bivša Organizacija islamske konferencije,) je obavijestila javnost o planu pokretanja tužbe protiv novina Charlie Hebdo zbog objavljivanja novih karikatura Muhammeda, a.s., prenosi britanski Independent.

„OIS trenutno proučava evropske i francuske zakone i druge raspoložive procedure kako bi se protiv Charlie Hebdoa pokrenuo pravni postupak“, izjavio je Ijad Madani, generalni sekretar ove organizacije.

„Ukoliko nam francuski zakoni omoguće poduzimanje pravne procedure protiv Charlie Hebdoa, OIS neće oklijevati s tužbom protiv francuskih novina.“

Na naslovnici posljednjeg broja francuskog satiričnog magazina je objavljena nova karikatura Muhammeda, a.s. Ovaj potez je naišao na osudu od muslimana širom svijeta.

Na svom profilu na Twitteru, sekretar Madani je napisao: „Ove karikature su povrijedile osjećaje muslimana širom svijeta.“

„Sloboda govora ne smije prerasti u govor mržnje i u vrijeðanje drugih. Nijedna normalna osoba, bez obzira na njenu doktrinu, religiju ili ubjeðenje, neće pristati da se njena uvjerenja izvrgavaju ruglu“, istakao je on.

Organizacija islamske saradnje je meðunarodna organizacija koja okuplja 57 država u kojima je islam državna, većinska ili manjinska religija. Do 28. juna 2011. ova organizacija se zvala Organizacija islamske konferencije.

OIS navodi da je “kolektivni glas muslimanskog svijeta”,,, a radi na “očuvanju i zaštiti interesa muslimanskog svijeta u duhu promocije meðunarodnog mira i harmonije”. OIS ima stalnu delegaciju pri UN-u, i najveća je meðunarodna organizacija izvan Ujedinjenih naroda.

Saff