Ne smijemo ostaviti prostora za sumnju u naše namjere i odlučnost za suživot i toleranciju

cericDr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, iznova je apelirao na sve bošnjačke uglednike da se okupe kako bi zajedno razmotrili aktuelnu situaciju u zemlji i svijetu, te donijeli jasan stav o položaju Bošnjaka i osudili sve oblike nasilja i terorizma, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju svjetskom miru.

„Pozivam dužnosnike u državi, ulemu i intelektualce u domovini, da se okupimo, nađemo zajednički jezik i usaglasimo jasan proglas kojim ćemo nedvosmisleno iskazati naše stavove o pitanjima koja i kod naših dokazanih prijatelja počinju buditi sumnju prema nama“, izjavio je dr. Cerić, kritizirajući istovremeno pasivan stav najodgovornijih u Bošnjaka prema aktuelnim dešavanjima u svijetu.

„U ovim vremenima šutnja može biti tumačena kao odobravanje onoga što nam se nameće kao teret. Stoga, moramo biti jasni i nikome, posebno našim prijateljima u svijetu, ne smijemo ostaviti prostora za sumnju u naše namjere i našu odlučnost za suživot i toleranciju… te da smo mi europski narod, opredijeljen da dijele sudbinu svih drugih naroda Europe“, naglasio je dr. Cerić.

Nije to, dodao je, „nikakvo pravdanje, već nedvojbena potvrda da su Bošnjaci opredijeljeni za mir i sigurnost, suživot i toleranciju u svojoj zemlji i u svijetu“.

U vrijeme kada svijet strahuje od zločina na Bliskom Istoku, u Ukrajini i Africi, svakako je potrebno naglasiti da se ove godine obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

„Svakako, mi svijetu moramo nastaviti širiti istinu o stradanju Bošnjaka, dokazanom genocidu u Srebrenici i ne dopustiti da taj zločin padne u zaborav zbog onoga što je trenutno u fokusu svjetske javnosti. Naša je obaveza dići i glas protiv nasilja koje neodgovorni čine u ime naše vjere i kulture. Moramo jasno kazati da duh naše vjere nije nasilje, već suživot i tolerancija“, istakao je dr. Cerić.