Ambasadori Velike Britanije i Holandije posjetili Mešihat

ambasadori u mesihatu (4)Ambasadori Velike Britanije i Kraljevine Holandije, Denis Kif i Loran Stokvis, u ponedjeljak 23.02.2015. godine, posjetili su Mešihat Islamske zajednice u Srbiji gdje ih je primio direktor Medrese „Gazi Isa-beg“ Rešad ef. Plojović sa saradnicima.

Na početku susreta efendija Plojović je goste upoznao sa strukturom, aktivnostima i problemima sa kojima se Islamska zajednica susreće u svom radu, s akcentom na odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice.

Evropski diplomate su se interesovali koja su očekivanja muslimana ovih prostora od Islamske zajednice, te kako njeni predvodnici gledaju na brojne probleme sa kojima se Bošnjaci susreću u ostvarivanju nacionalnih prava, kao što je školovanje na bosanskom jeziku i pravo na upotrebu svog jezika i pisma. Goste je zanimalo i koji su prijedlozi za prevazilaženje problema prilikom izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće. Rešad-efendija je naglasio da u tom smjeru treba poduzeti više radnji, ali je predložio nekoliko najbitnijih koraka kako bi se spriječile mahinacije i neregularni izbori za ovo najvažnije predstavničko tijelo Bošnjaka.

Ambasadori su takođe izrazili interesovanje o stavu Islamske zajednice po pitanju odlaska mladih ljudi na ratište u Siriji, kao i mogućnostima sprječavanja da za sobom povlače i članove svojih porodica, nerijetko supruge i maloljetnu djecu.

Pored Rešad ef. Plojovića domaćini su bili član Mešihata Hajro ef. Tutić i generalni sekretar Mešihata Samir Škrijelj.

Informativna služba Mešihata