Predsjednik Mešihata i Muftija sandžački na konferenciji u Meki

muftije u meki (3)Na četvorodnevnoj konferenciji u organizaciji Muslimanske svjetske lige – Rabita, a pod pokroviteljstvom Kralja Saudijske Arabije Selmana bin Abdul Aziza, u Meki, Islamsku zajednicu u Srbiji predstavlja tročlana delegacija koju čine: predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić i rukovodlilac Mearifske službe mr. Enver ef. Omerović.

Tokom konferencije nekoliko stotina alima i predstavnika islamskih zajednica cijeloga svijeta svojim referatima i diskusijama nastoji dati svoj doprinos na temu “Islam i borba protiv terorizma”.

Konferenciju je otvorio guverner Meke princ Halid bin Fejsal čitajući govor Kralja Selmana, a tom prilikom su se obratili i Muftija Saudijske Arabije, kao i Generalni sekretar Rabite.

Tokom konferencije članovi naše delegacije imali su zapažena izlaganja i diskusije, kao i razgovore sa važnim ličnostima i učesnicima Konferencije te brojne izjave za medije, od kojih je bio posebno zapažen intervju muftije Zukorlića za Prvi kanal državne saudijske televizije.

Sa područja Balkana na Konferenciji učestvuju i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić te muftije Kosova, Bugarske, zagrebački i ljubljanski, kao i predstavnici Islamske zajednice Albanije i Kipra.

Drugog dana Konferencije posebnu pažnju izazvao je referat dr. Mustafe Cerića, koji je u svom stilu veoma uvjerljivo ukazao na ključne uzroke koji dovode do ambijenta nasilja, potencirajući da je odgojna prevencija pravi put u borbi protiv nasilja te da jedno nasilje uvijek rađa drugo nasilje.

Informativna služba