Vrhovno vijeće Rabite u Mekki o Sandžaku

muftija zukorlic u meki rabita (1)Paralelno sa Konferencijom na temu ‘Islam i borba protiv terorizma’ u Mekki zasijeda Vrhovno vijeće Svjetske muslimanske lige – Rabita.

Ovo tijelo čini 35 istaknutih alima svijeta, a muslimane Balkana predstavljaju dr. Mustafa ef. Cerić i muftija Muamer ef. Zukorlić.

Na svom redovnom zasijedanju najviši zakonodavni i upravni organ Rabite razmatrao je brojna pitanja od važnosti za islam i muslimane u svijetu. U okviru godišnjeg izveštaja u poglavlju muslimanska pitanja razmatrano je i stanje vjerskih i drugih prava Bošnjaka u Sandžaku i usvojen zaključak u kome se pozdravljaju pozitivne inicijative Vlade republike Srbije prema Sandžaku uz očekivanje da će Vlada ubrzo pristupiti rješavanju nagomilanih problema, a posebno vraćanju jedinstva Islamskoj zajednici.

Dr. Mustafa Cerić kroz diskusije između ostalog je govorio o važnosti Rabite za muslimane posebno u ovom trenutku očekjući da Liga još snažnije djeluje na povezivanju muslimanskih zajednica.

Tokom zasijedanja muftija Zukorlić je u više navrata diskutovao gdje se zahvalio Vrhovnom vijeću Rabite na interesovanju za stanje u Sandžaku te predložio da Rabita pokrene širu akciju podrške muslimanskim naučnim obrazovnim i medijskim ustanovama i organizacijama, kao kljucnim nosiocima borbe protiv islamofobije i optužbi za terorizam na račun islama i muslimana posebno u Evropi.

Vijeće je tokom zasijedanja usvojilo odluke o osnivanju Centra za međucivilizacijsku saradnju i Međunarodnog centra za brigu o siročadima. Na zasijedanju je usvojen zavšni račun za prošlu i finansiski plan za tekuću godinu.

Kako saznajemo, na margini zasjedanja Vrhovnog vijeća Muftija sandžački se sastao sa Generalnim sekretarom Rabite Abdulah bin Abdulmuhsin El Turkijem i Diroktorom Islamske banke za razvoj Dr. Ahmed Muhamed Alijem i razgovarao o unapređenju saradnje Islamske zajednice i ove dvije najznačajnije institucije za muslimane u svijetu.

SANA