Muftija Zukorlić u Rijeci održao predavanje na manifestaciji Bošnjački dani kulture

mufti u rijeci (1)Kako je već postala tradicija, i ove godine su bošnjačka udruženja u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji organizirali manifestaciju pod nazivom „Bošnjački dani kulture 2015“.

Povod za ovu manifestaciju je obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U nizu događanja zabavnog karaktera, središnji događaj bila je tribina na temu: „Bosna i Hercegovina nakon izbora iz perspektive bošnjačke dijaspore – što nam je činiti“.

Riječki i primorsko-goranski Bošnjaci imali su čast u ponedjeljak, 02.03.2015. godine, u Kongresnoj dvorani Islamskog centra Rijeka ugostiti sandžačkog muftiju Muamer ef. Zukorlića, koji je u izuzetno nadahnutom izlaganju ukazao na historijsku genezu bosanske državnosti i bošnjačkog nacionalnog identiteta. Gospodin Zukorlić je u maniru vrhunskog predavača vrlo argumentirano skrenuo pažnju prisutnima na sve zamke koje se Bošnjacima podmeću u našoj borbi za opstanak, te klauzalne veze između islamske i etničke pripadnosti kao odrednica koje definiraju bošnjački nacionalni identitet. Ukazao je na sve one koji Bošnjacima podmeću bosanstvo kao nacionalni identitet, a što bi bio put u razgradnju Bosne i nestanak Bošnjaka.

Nadalje, pozvao je sve prisutne na ustrajnost u očuvanju našeg kulturnog, vjerskog i nacionalnog identiteta, naglasivši da je obrazovanje najbolja garancija našeg opstanka. Samo obrazovani možemo uspješno pomoći sebi i svojoj zajednici, te u tom smislu i svojoj matičnoj domovini Bosni i Hercegovini. Naglasio je potrebu međusobnog povezivanja svi Bošnjaka u domovini i dijaspori, jer samo uvezani podižemo vlastiti ukupni organizacijski potencijal i tako postajemo važan faktor koji odlučuje o svojoj sudbini.

Tribina je trajala skoro dva sata, ali Bošnjaci Rijeke i Primorsko-goranske županije nisu odoljeli magnetnoj privlačnosti i toplini muftije Zukorlića, te su s njim ostali u srdačnom razgovoru do kasno u noć. Da nije bilo suosjećanja zbog zaista velikog napora koji je muftija Zukorlić uložio da svojim prisustvom počasti riječke Bošnjake, isti bi ga okupirali do zore, jer su se teškom mukom oprostili sa bratskom delegacijom iz Sandžaka uz želju i obećanje da ćemo se susresti u što skorije vrijeme.

Pored muftije Zukorlića tribini su prisustvovali i Harudin ef. Mujkanović – glavni imam Medžlisa IZ-e Rijeka, koji je proučio ašare i uputio nekoliko pozdravnih riječi u ime domaćina.

O samom Danu nezavisnosti ispred organizatora tribine kratko se obratio Šehrizad Begić, predsjednik Vijeća BNM za PGŽ. Crtice iz biografije našeg gosta Muamer ef. Zukorlića pročitao je Samir Galijašević, predsjednik BNZ za PGŽ

Moderator tribine bio je potpisnik ovog teksta Ibrahim Ružnić

SANA