Muftija Dudić primio američkog diplomatu

dudic i grantPredsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 10.03.2015. godine, primio je političkog savjetnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Granta Moroa. Povod sastanka bila je aktuelna vjerska, politička i ekonomska situacija.

Na samom početku, muftija Dudić je g-dina Moroa upoznao je sa položajem muslimana u Muftijstvu sandžačkom, preševskom i beogradsko-novosadskom, naglasivši da je razlog njihovog iseljavanja u zapadne zemlje, pored ekonomske krize, i primjena dvojnih standarda.

Predsjednik Mešihata je takođe izrazio i zabrinutost zbog sve učestalijeg maltretiranja Bošnjaka od strane crnogorske granične policije, što podsjeća na devedesete godine prošlog vijeka.

Američki diplomata se interesovao i za aktivnosti aktuelne vlasti i sandžačkih političara na vraćanju jedinstva Islamskoj zajednici, o čemu je dobio adekvatne odgovore. Takođe, predmet njegovog interesovanja bio je i rad novoizabranog Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Inače, Grant Morou je i prije godinu dana posjetio muftiju Dudića, neposredno nakon njegovog izbora za predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji.

Informativna služba