Mediji i muslimani (III DIO)

zakirAko vi nećete – ima ko hoće

Mediji su moćno sredstvo. Njima se projektuje slika kakvu želite. Mi moramo kontrolisati medije ako želimo biti „najbolji ummet“. Naš posao je dostaviti poruku istine svim ljudima. Ali mi taj posao ne radimo.

Allah ima Svoje načine da se istina sazna. Ako muslimani neće da rade – Allah učini da to uradi neko drugi. Uzvišeni Allah kaže: „Ako glave okrenete, On će vas drugim narodom zamijeniti, koji onda kao što ste vi neće biti.“ (Muhammed, 38)

Allah je Jevrejima povjerio emanet. Oni ga nisu ispoštovali, pa je Allah emanetom počastio Arape. Ako ne radite svoj posao na vaše mjesto će doći neki drugi narod. Najveći rast islam bilježi u Americi i Britaniji. Ako mi koji smo rođeni u muslimanskim porodicama ne radimo dovoljno za ovu vjeru, Allah daje da ljudi iz nemuslimanskih porodica prihvate islam i rade posao kako treba. Njihove organizacije za promovisanje islama su najbolje i najorganizovanije na svijetu.

Muslimana ima među najboljim filmskim producentima i tehničarima i među najpoznatijim glumcima. Sramotno je koliko malo koristimo sve te mogućnosti. Ako pogledate sadržaj skoro svih televizijskih i satelitskih mreža, većina prikazanog programa napada muslimane. Ako plasiramo svoj program promovisanja islama na te televizije, bar ćemo zaustaviti emitovanje lošeg sadržaja na nekoliko sati.

Islamske organizacije bi trebale imati najbolju opremu za snimanje i emitovanje video-materijala. Pitam vas: koliko islamskih organizacija ima opremu za direktni satelitski brodkast? Morate imati najbolju tehnologiju. Ko još želi gledati nekvalitetan video-materijal na kome su lica neprepoznatljiva, kamera se trese, zvuk je očajan, a kamerman se ne fokusira na događaj!? Kada promovišemo islam, to moramo činiti na najbolji mogući način! Muslimani moraju biti najbolji u svom poslu.

„Nepristrasno“ protiv islama

Na medijima gledamo kako se islam diskredituje. Muslimane predstavljaju kao teroriste. Internacionalni TV-kanali, poput CNN-a i BBC-a, koji emituju informativni program 24 sata dnevno, načelno su neutralni. Međutim, često izvrću činjenice tako što uzimaju izolovane slučajeve iz Afganistana, Palestine i drugih zemalja i generalizuju ih na sve muslimane. Samo načelno su nepristrasni. Izvještavali su o genocidu nad muslimanima Bosne, a s druge strane kada god se desi eksplozija bombe na Zapadu, glavni osumnjičeni su muslimani. U svakom informativnom bloku prikazuju se slike osumnjičenih muslimana, i to bez ikakvog dokaza. Kada, nakon dva mjeseca, uhvate pravog krivca, koji nije musliman, tu informaciju prikažu u najkraćem i nezapaženom bloku. Tada je kasno, jer je šteta već nanijeta time što su sedmicama unazad muslimani targetirani. Vijest o tome da muslimani nisu krivi više ne ostavlja traga.

Na naslovnoj strani jednih uticajnih dnevnih novina stoji veliki naslov: „Pedesetogodišnji Arap se oženio djevojčicom od 16 godina!“ Kada u Americi pedesetogodišnjak siluje djevojčicu od 10 godina, nema podataka na naslovnoj strani. Zašto? Zato što to nije udarna vijest, jer se u Americi svakodnevno dešava preko 1.900 silovanja, odnosno svakih 80 sekundi po jedan novi slučaj. To je postala tako uobičajena pojava da nije vrijedna pomena. Za ovih 40 minuta, koliko je proteklo od početka tribine, najmanje 30 žena je silovano. O tome niko ne piše.

Uspavani muslimani

Mediji su moćno sredstvo. Njima se projektujer slika kakvu želite. Mi moramo kontrolisati medije ako želimo biti najbolji ummet. Naš je posao dostaviti poruku istine svim ljudima. Ali mi taj posao ne radimo. Tako mi Allaha, ne radimo! Sramota naša. Zašto nemamo islamske da'vetske kanale sa programom tokom 24 sata? Nemamo nijedan. Postoje neki islamski programi u muslimanskim zemljama, ali nisu da'vetski, jer na njima možete vidjeti svakakav sadržaj. Nama treba pravi da'vetski satelitski kanal. Kršćani imaju svoje dvadesetčetvoročasnovne kanale. Jevreji i Hindusi također. Čak i sekta ahmedija ima svoj „muslimanski“ kanal. Šaka ljudi. Program im se emituje iz Londona.

Naši govore: „Pa bit će, ako Bog da. Imat ćemo uskoro svoj satelitski kanal.“ To slušam već 20 godina. Imamo milijarde petro-dolara, a nemamo nijedan da'vetski kanal koji radi 24 sata. Nije problem u novcu. Na hiljade je muslimana koji mogu finansirati stotinu takvih kanala. Allah nas je počastio tom velikom blagodati – crnim blagom, a ne radimo dovoljno na polju da've.

Mi u IRF-u nemamo dovoljno novca da bismo napravili takvu televiziju, ali smo počeli sa manjim programskim šemama na raznim svjetskim televizijama. Naš program se prikazuje u Americi, Kuvajtu, zemljama Bliskog Istoka, Indiji i Maleziji. U pregovorima smo sa jednom arapskom satelitskom televizijom. Naša namjera je da jednog dana imamo naš islamski da'vetski kanal, ako Bog da. Allah najbolje zna kome će dati da ispuni taj emanet.

Veoma značajno mjesto u medijima zauzimaju kompjuteri. Informatika je nauka koja se najbrže razvija. Podaci se prenose na različite načine: od disketa do elektronske pošte. Napravljeni su kompjuterski programi koji sadrže ogromne islamske enciklopedije iz svih oblasti: tefsira, hadisa, fikha i drugih. Ako želite znati koliko puta se Isa a.s. spominje u Kur'anu, samo pritisnite taster i na ekranu dobijete odgovor: 25 puta. Koliko puta se Muhammed a.s. spominje? Četiri puta. Ali Imran 43; El-Ahzab 40; El-Feth 29; Muhammed 2. Riječ Ahmed se spominje jednom, u 6. ajetu sure Es-Saff. Sve te rezultate dobijate pritiskom tastera. Šta god vas zanima u vezi Kur'ana ili hadisa možete naći jednostavnom pretragom, a pronađene rezultate možete štampati na papiru. Moramo koristiti svu dostupnu naprednu tehnologiju.

Došlo je do ekspanzije interneta i podataka na njemu. Znate li da većina tekstova o islamu na internetu govori protiv islama? Nemuslimani pišu članke o navodnim gramatičkim i naučnim greškama u Kur'anu i o njegovom „prepisivanju“ iz Biblije, a muslimani se ne trude odgovoriti na te tekstove. Jeste li svjesni koliko možete dobra učiniti sjedeći u vašoj sobi? Postoje chat-kanali na kojima se uživo postavljaju pitanja i daju odgovori. Za dvočasovni telefonski razgovor sa nekim iz Amerike biste platili ogroman račun, a komunikacije preko interneta su besplatne. Iskoristite to. Dobro poznavanje islama je obavezno u svim različitim slučajevima da've. Međutim, tehnike da've se vremenom razlikuju. Moramo biti spremni i dobro obučeni za sve nove izazove.

Novi pristup: Odgovori na zablude

U našoj organizaciji imamo novi pristup činjenja da've. Kad sretnete nemuslimana počnete mu pričati o islamu. Možete mu spomenuti hiljadu lijepih stvari o islamu, a on ih, čak, može priznati. Međutim, na kraju će ipak reći: „Ali, vi muslimani imate po nekoliko žena! Vi ih držite u kućnim pritvorima…“ Možete mu govoriti o hiljadu stvari, ali nekoliko pitanja koja stvaraju negativnu sliku u njegovom umu tjeraju ga da nikada ne prihvati islam. Umjesto svega toga, mi imamo novi pristup. Svakome od njih kažemo: „U čemu, po tvom mišljenju, islam pravi greške? Šta je to loše u islamu? Slobodno reci šta misliš, na osnovu onoga što si pročitao, vidio ili čuo. Uopće se nećemo ljutiti, ma koliko kritikovao islam. Kritikuj šta god hoćeš, ali nam samo navedi razlog zbog kojeg nešto kritikuješ.“ I tako oni počinju postavljati pitanja.

Na osnovu našeg iskustva, postoji oko dvadeset pitanja i zabluda koja nemuslimani imaju u vezi islama. Svaki nemusliman ima najmanje pet ili šest pitanja o islamu. U 80% slučajeva, tih pet ili šest pitanja spadaju u ovih dvadeset zajedničkih. Tih dvadeset pitanja su, na primjer: „Zašto se musliman može ženiti sa više žena? Zašto žene moraju biti pokrivene? Zašto žena nasljeđuje duplo manje od muškarca? Zašto zabranjujete svinjetinu? Šta je to džihad? Zašto obožavate Kabu? Zašto nemuslimanima nije dozvoljen ulazak u Mekku?“… To su pitanja koja svi oni postavljaju. Svaki musliman na svijetu bi morao biti sposoban rafalno odgovoriti na svih dvadeset pitanja. Jer, to su pitanja zajednička za sve nemuslimane, ma gdje živjeli. U zavisnosti od lokacije, mogu se javiti dva ili tri nova pitanja. U Americi me često pitaju o kupovini kuće na kredit i jedenju piletine u McDonaldsu.

Zašto su se pojavila ova pitanja i zablude o islamu? Zbog medija. Mediji nas konstantno bombarduju dezinformacijama o islamu, kao što su, navodno, kršenje prava žena i nepodudarnost Kur'ana sa naukom. Aktualna pitanja o islamu se mijenjaju vremenom. Sada su aktualna navedena pitanja. Ako muslimani nauče odgovor na njih, odbit će bar 80% verbalnih napada na islam.

Za ispravno prezentiranje islama i davanje odgovora na sve ove zablude moramo imati mnogo više profesionalnih daija. Koliko ih imamo? Znate li da kršćani imaju preko 60.000 misionara koji dižu prašinu širom svijeta? To su profesionalci, dobro plaćeni. Koliko internacionalnih daija imaju muslimani? Možete ih na prste nabrojati. To je sramota za pripadnike vjere koja je sva naklonjena misionarstvu.

Preveo: Senad Redžepović,Dr. Zakir Naik, Islamske teme, Glas islama 263, strana 25