Svim islamskim zajednicama regiona biće ponuđeno da budu dio jedinstvene zajednice

muftija-zukorlicSandžački Muftija Muamer Zukorlić saopštio je večeras da će novim ustavom Islamske zajednice Bosne i Hercegovine svim islamskim zajednicama regiona biti ponuđeno da budu dio jedinstvene zajednice, sa sjedištem u Sarajevu.

Zukorlić je podgoričkoj televiziji “Vijesti” kazao da smatra da je južni Sandžak, ili sjeverni dio Crne Gore, neriješeno pitanje unutar Islamske zajednice, te da će novi ustav Islamske zajednice BiH ponuditi da Sarajevo bude duhovni centar i crnogorskim muslimanima.

“Južni Sandžak ili sjevernu Crnu Goru, kako ga ko zvao, možemo za sada smatrati neriješenim unutrašnjim pitanjem unutar Islamske zajednice, te jedna od intencija novog Ustava Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu, jeste da se to, dogovorno ili na neki drugi način, pokuša riješiti”, precizirao je on.

Sandžački muftija dodao je da je tim dokumentom predviđeno da Islamske zajednice regiona budu sastavni dio jedinstvene organizacije sa sjedištem u Sarajevu.

Zukorlić je kazao da sebe smatra čelnikom muslimana cijelog Sandžaka, pa i sjverne Crne Gore.

“Ja sam muftija sandžački, a Sandžak je historijsko-kulturološka kategorija i on se ne može makazama ni bilo kakvim granicama prekrajati. Čak smo tada bili uvjeravani od strane političkog i državnog vrha Crne Gore da osamostaljenje ne može i ne smije uticati na bilo kakve relacije na duhovnom, međuporodičnom, kulturološkom polju”, dodao je Zukorlić.

Podsjetio je da je 1993. godine formiran Sandžački mešihat od odbora islamskih zajednica Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Priboja i Prijepolja, Rožaja, Bijelog Polja, Petnjice i Berana.

Blic