Promocija Enciklopedije u Kopenhagenu

kopenhagen-tribina-ceric-zukorlic-5.4.2015-3-616x411Nakon dva uspješno održana skupa u Malmeu, tribina o Bošnjacima i promocija Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti, 5. aprila 2015., održana je u Bošnjačkom kulturnom centru u Kopenhagenu, gdje je imam Nermin-ef. Babić sa svojim džematom ugostio reisu-l-ulemu emeritusa dr. Mustafu Cerića, muftiju sandžačkog Muamer-ef. Zukorlića, dr. Jahju Fehratovića, brigadira Armije BiH Velida Bajramovića, te druge musafire iz Bosne, Sandžaka, Njemačke, Luksemburga, Švedske i drugih zemalja.

U prepunoj sali, na početku, Hamza Škrijelj iz Novog Pazara izveo je Kasidu o Hadžetu, a potom je efendija Babić u svojstvu moderatora najavio obraćanja.

Dr. Fehratović je iz svog ugla, vrlo koncizno, kazao nekoliko riječi o Enciklopediji sandžačkobošnjačke književnosti, o trudu koji je uložen na putu izrade istog, te se zahvalio Svjetskom bošnjačkom kongresu koji je prepoznao važnost ovog djela, Muftiji sandžačkom na nesebičnoj pomoći i podršci kako bi Enciklopedija bila odrađena na najvećem nivou te Izdavačkoj kući El-Kelimeh koja se pobrinla za luksuzno pakovanje i štampu djela.

Muftija Zukorlić: Naša šansa je u duhovnoj vertikali

Potom je muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić govorio o dugoročnom značaju podrške projektima poput Enciklopedije, podvlačeći da se na taj način stvara slobodna misleća elita, koja je ključ za očuvanje kulturne baštine jednog naroda i naroda uopće.

Muftija je kazao da se je, zavirivši u historiju i književnost, razočarao, jer je, znajući koliko Bošnjaci imaju talenata na tom polju, nije uspio naći niti jednog koji se uspio osloboditi dodvoravanja Beoradu i Zagrebu, i to u nevjerovatnoj mjeri. On je kazao da je ponosan da ovu Enciklopediju nije pala niti praška niti Beogradskog niti Zagrebačkog utjecaja.

Dalje, Muftija navodi da Bošnjaci iako nemaju državu, ekonomiju, vojsku i druge mehanizme moći ipak imaju šansu i da se uz pomoć nepresušne energije uspiju dignuti iz pepela.

„Narodi koji nemaju ekonomiju, vojsku, državu, političare, svakodnevno nestaju. Mi imamo državu Bosnu u invalidskim kolicima. Ekonomiju su nam razorili i vode je političari koji su poput lisica koje čuvaju kokoške. Tako da mi ništa od toga nemamo. Gledano, materijalno, logički, ekonomski, vojno – naše su šanse nikakve.

Gdje je naša šansa? U toj horizontali mi nemamo šanse, ali u vertikali koja nastaje, koja nas održava jeste ona duhovna linija u donosu naših srca, razuma i Uzvišenog stvoritelja. To je vertikala zbog koje smo večeras ovdje i koja nas održava“ – kazao je Muftija.

Muftija je kazao da u našem čovjeku koji živi u dijaspori žive dvije najjače energije, nostalgija za svojom zemljom i istinom, koje se trebaju udružiti.

„Nostalgija je jako osjećanje i jaka energija. Vama je sada stalo do vaše zemlje više nego dok ste u njoj živjeli. Ona je jedna od najjačeg energija kod čovjeka. Ali je najjača energija na svijetu nostalgija prema istini. Sav svjet, i istočni i zapadni, koji misli da je dostigao velike stupnjeve u vojno-političkoj moći, približava se hambisu propasti zbog jedne stvari: jer potcjenjuje nostalgiju običnog čovjeka prema istini.“ – kazao je Muftija i dodao da je dominacija neistine, licemjerja i hipokrizije toliko jaka da će čovjek morati ustati i boriti se protiv toga.

„Ovdje imamo dvije jake energije: nostalgija prema istini i domovini, koje idu istim pravcem. Te energije trebamo spojiti i nastaviti snažnije.“ – kazao je Muftija i zaključio da je naša nacionalna obaveza da budemo muslimani, ali i naša vjerska obaveza da budemo Bošnjaci.

Akademik Cerić: Moramo prepoznati trojicu – neznalicu, neprijatelja i izdajnika

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa ef. Cerić, na početku ukratko se osvrnuop na situaciju u Bosni, iako svjestan da su svi dobro upoznati sa njom putem elektronskih medija i društvenih mreža, ali je želio podvući da nakon dvadeset godina u formiranju vlasti Bošnjaci nemaju svog predstavnika u resoru Odbrane BiH, i podvukao da je to skandalozno.

„Ono što me najviše plaši kod nas jeste džahilijet – neznanje. A koji su to znakovi džahilijeta – neznanja, koje moramo prepoznati kod naših političara? Prvi od znakova neznanja jeste povjeravanje emaneta onome ko ne zna, drugi da ne zna ko mu je prijatelj a ko neprijatelj, i treći da ne može prepoznati ko je izdajnik i druženje sa njima. Zapamtite ove tri stvari.“ – kazao je akademik Cerić.

On je postavio pitanje u kakvom smo mi stanju kao narod, ako sve ove stvari koje nam se pred očima dešavaju, a mi ništa ne radimo. Navodeći primjer Muhameda Ebdu Abdullaha koji kada je predavao ključeve Granade, plakao je pred svojom majkom zbog svog poraza, i dobio odgovor od svoje majke: Nemoj plakat kao žena, za ono što si trebao braniti kao muškarac, akademik Cerić je kazao:

„Pitam se hoće li i ko će u nas Bošnjaka biti Ebu Abdullah. Nadam se da ako Bog da neće niko. Mi nećemo plakatikao žene, već ćemo našu državu braniti kao muškarci“ – kazao je Akademik.

Nakon skupa, akademik Cerić je proučio dovu.

SANA