Predat prijedlog zahtjeva za priznavanje Genocida u Srebrenici parlametu Francuske

Zahtijev-za-priznavanje-Genocida-u-Srebrenici-u-parlametu-republike-FrancuskeU četvrtak 09. aprila 2015. godine u Metzu, Aurélie Filippetti, francuska parlamentarka, poslanik departmana Moselle i bivši ministar kulture u francuskoj vladi, primila je delegaciju Bošnjaka u Francuskoj.

Tom prilikom je izložen prijedlog zahtjeva francuskom parlamentu za priznavanje Genocida u Srebrenici i kažnjivost njegovog negiranja. Francuska parlamentarka je iskazala veliku zainteresovanost za ovaj prijedlog i nesebično zalaganje za njegovo sprovođenje u francuskom parlamentu, te istakla da je već posjetila memorijalni centar u Potočarima 2008. godine.

Bošnjački predstavnici su istakli uz prikaz prijedloga i zahvalnost Francuskoj na pomoći Bosni i Hercegovini u ratnim i poratnim godinama, te prihvatanju izbjeglih i liječenju ranjenih, te da bi ovom rezolucijom dodatno pomogla očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Zasluga za ovaj susret pripada Nedžadu Cvrku, bošnjačkom aktivisti iz Meca, koji već deceniju neumorno radi na ovom projektu, izložbama i dopisima na temu Genocida u Srebrenici. Na njegovu inicijativu susretu su prisustvovali Šefadil Ličina, predsjednik Bošnjačkog kulturnog centra u Parizu i Abduselam Fetić, imam Džemata, kao i Denis Maciazek i Marie Paule Fristot predstavnici humanitarnih udruženja u Mecu.

Nakon razgovora organizator prijema Nedžad Cvrk je Aureliji Filipetti, u znak zahvalnosti na razumijevanju i blagonaklonosti uručio simboličan poklon, tradicionalni grb Bosne i Hercegovine sa ljiljanima koji su veza Bosne i Francuske cvijet Srebrenice znak sjećanja na Genocid.

U nadi za skorijim priznanjem Genocida u Srebrenici u francuskom parlamentu, poručeno je da nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti 11. juli 1995. godine dan Genocida u Srebrenici.

Izvor: ccb-dzematparis.fr