Halal ishrana u Novom Pazaru

halal-sertifikatHalal ishrana je trenutno priča broj jedan u Srbiji, regionu i svijetu. Često se dešava da konzumiramo određenu hranu i piće, a da zapravo nismo sigurni da li je i koliko je ona ispravna? Islamska zajednica je formirala određeni sektor koji se bavi ovim pitanjem, a to je agencija za sertificiranje halal kvaliteta i halal standarda.

Razgovarali smo sa direktorom ove agencije, gospodinom Samirom Tandirom. On navodi da je osnovna obaveza svakog čovjeka, prvenstveno muslimana, ali i svakog čovjeka koji vodi računa o ishrani da pogleda dobro na deklaraciji šta to unosi u svoj organizam.

Direktor medrese Gazi Isa-beg, Rešad ef. Plojović govorio je o halalu sa islamskog stanovišta. Efendija Plojović ističe da će Islamska zajednica u dolazećem periodu poduzeti veće korake u halal standardu, gdje će možda i pozvati na javni bojkot svih onih proizvoda koji ne žele otpočeti proces halal sertificiranja.

Kontaktirali smo i menadžericu hotela Solaris, inače prvog hotela sa halal sertifikatom. Menadžerica Maja Remetić ističe da jako bitno to što ovaj hotel posjeduje halal sertifikat, kao i da je zadovoljna samom procedurom halal sertificiranja.

Poznata je priča da je u Swisslion-ovim krem bananicama pronađen svinjski želatin. Naša ekipa je pokušala kontaktirati nadležne kako bi nam rekli da li se išta učinilo po tom pitanju, međutim ostali smo uskraćeni odgovora.

Ovaj brend je u rastućem nivou i iz dana u dan sve više zauzima svjetsko tržište. Zanimljiva činjenica je i ta da se svakog dana sve više pripadnika drugih religija odlučuje na hranu sa halal sertifikatom, znajući da je ona prošla dodatne testove ispravnosti. Ostaje nada da će se svijest kod ljudi promijeniti i više voditi računa šta kroz ishranu unosimo u sebe.

SANA-H.Škrijelj