U Travniku održano savjetovanje s muftijama i glavnim imamima

savjetovanje imama sarajevo (3)Dvodnevno predramazansko savjetovanje s muftijama i glavnim imamima, u organizaciji Uprave za vjerske poslove održano je od 24. do 26. aprila 2015. godine u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

Direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović, otvarajući savjetovanje pojasnio je način rada i teme koje će biti obrađivane i zahvalio svima koji su došli i pomogli u organizaciji, dok je zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić uvodnim obraćanjem otvorio savjetovanje.

Tema savjetovanja je bila „Ramazan u džematu, nur vjere i radost porodice“, a suorganizatori su Uprava za vjerske poslove i dijasporu i Ured za zekat.

Prvog dana savjetovanja izlaganje su imali mr. Abdulgafar Velić pod nazivom „Ramazan u mom džematu“, mr. Mustafa ef. Gobeljić „Ramazana na području medžlisa“, muftija Salem ef. Dedović, „Ramazan na području muftiluka“, zatim su o Lejla Bešo-Haskić i Đermana Šeta govorile u ulozi i očekivanjima žene u ramazanu, Alemedina Karkelja o očekivanjima mladih od IZ i ramazana, Ekrem Tucaković o medijskom predstavljanju ramazanskih blagodati i dr. Mirsad Abazović o sigurnosnom samoprofiliranju.

Drugog dana izlaganje su imali muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, koji je govorio na temu “Šerijatski propisi po pitanju prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra”, zatim mr. Elnur Salihović, rukovodilac Ureda za zekat, „Stanje, iskustvo IZ u organizaciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra” te Amir. Ef. Mahić, glavni imam MIZ Kozarac koji je govorio na temu “Imamsko iskustvo u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra”. Drugi dio ovog dana savjetovanja bio je posvećen aktivnostima bošnjačkoj dijaspori te Rijasetovoj akciji otkupa i klanja kurbana.

Drugom danu savjetovanja prisustvovao je i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je na kraju uputio i svoju poruku glavnim imamima i muftijama.