Završena konferencija u Abu Dabiju

muftija dudic u abu dabiju naslovnaU Abu Dabiju je završena trodnevna međunarodna konferencija na temu „Promovisanje mira u islamskom društvu“, koja je od 28. do 30. aprila 2015. godine održana pod pokroviteljstvom predsjednika i vladara Ujedinjenih Arapskih Emirata šejha Abdullaha bin Zajed En-Nahjana.

Na konferenciji je učešće uzelo preko 350 alima iz preko 80 zemalja iz cijeloga svijeta, među kojima je bilo poglavara islamskih zajednica, ministara, univerzitetskih profesora i dr.

Na svečanosti povodom otvaranja konferencije prisustvovao je i pokrovitelj šejh Abdullah bin Zajed, a istu je otvorio predsjednik Foruma za promovisanje mira u islamskom društvu šejh Abdullah bin Bej'a.

Ulema je na konferenciji govorila na spomenutu temu, poseban akcenat stavivši trud, energiju i napor kojeg je potrebno uložiti kako bi se postiglo željeno promovisanje mira u islamskom društvu.

Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić učestvovao je na konferenciji i imao vrlo zapaženo izlaganje na temu „Uloga mira u očima Zapada“.

Na konferenciji je prisustvovao i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić i tokom boravka u Abu Dabiju imao vrlo značajne susrete sa značajnim ličnostima iz Emirata, Dubaija, Kuvajta, Katara, Sudana, Egipta, Amerike i drugih zemalja, a posjetio je i Ambasadu Republike Srbije u Abu Dabiju.

Na zatvaranju konferencije, gdje je prisustvovao i predsjednik i vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata šejh Abdullah bin Zajed En-Nahjan, usvojeni su zaključci i dodijeljeno specijalno priznanje „Imam Hasan bin Ali“ poznatom indijskom alimu Vahjuddinu Hanu.

Informativna služba

dudic u abu dabiju1


dudic u abu dabiju