Više stotina Bošnjaka na otvaranju Škole Kur'ana u Offenbachu

ofembah skola kurana (1)Dana 01.05.2015. godine u njemačkom gradu Offenbachu nakon džume namaza, na zadovoljstvo više stotina vjernika, otvoreno odjeljenje Škole Kur'ana Časnog.

Odjeljenje je otvorio i hutbu održao muftija sandžački Muamer ef. Zukrolić. Na hutbi je muftija Zukorlić govorio o vrijednosti Kur'ana kao vodiča kroz život rekavši da je to najveća istina ali da se muslimani gube ne prateći propise iz njega. Citirajući ajet iz Kur'ana “i ne brinite i ne žalostite se, vi ćete biti gornji ako budete vjernici”, muftija Zukorlić je analizirajaći ovaj ajet ukazao na to žašto muslimani u svijetu trenutno nisu gornji.

“Tvrdimo da smo muslimani ali očito postoji neki prekid u instalaciji pa nismo isti među ljudima i kad smo sami, pa nismo isti u govoru i djelima, to je znak licemjerstva, a licemjerstvo je veliki grijeh. Ko usadi laž u svoje srce on je uzeo Iblisa za svoje božanstvo umjesto Allaha”. Pa tako kad vjernik osjeti da sve od šehadeta do hadža radi zbog sebe i da koliko god radi nije dovoljno onda je postavio dobru dijagnozu i na taj način može da se liječio od bolesti licemjerstva – kaže muftija sandžački.

Muftija Zukorlić dodaje da se čovjek mora posvjetiti samom sebi ne gledajući šta rade ljudi oko njega jer ko se pozabavi sobom i svojim halom neće zagledivati tuđe živote. Allahova knjiga je poput kiše, ona pada svugdje ali nema berićeta podjednako na svim mjestima koja pokvasi. Ljudsko srce treba paziti jer se ljudsko srce može pretvoriti u kamen ili još tvrđe od kamena te da čovjek govori o drugima po sebi te da onaj ko govori da sve propada na taj način govori o sebi – zaključio je muftija Muaer ef. Zukorlić.

Veliki broj Bošnjaka koji su porijeklom iz Sandžaka ali koji žive i radne u Njemačkoj prisustvovao je svečanom otvaranju odjeljenja škole Kur'ana Časnog u njihovom gradu. Ističu da su svjesni važnosti ovog projekta a njihova srca srećna jer će i njihova djeca učiti ajete iz Kur'ana Časnog.

SANA