PROGLAS MUSLIMANIMA

Proglas DudicMešihat Islamske zajednice najoštrije osuđuje dirigovane akcije izgradnje džamija izvan Islamske zajednice.

Ovakve akcije sastavni su dio drugog talasa napada na poredak i jedinstvo Islamske zajednice, a poziv na uspostavu takozvanih neutralnih džemata ima za cilj širenje konfuzije među vjernicima kako bi se nastavila destrukcija među muslimanima. Neprijatelji islama i muslimana ovim akcijama nastavljaju relativizirati i obesmišljavati vjersku institucionalnost muslimana, što na koncu ima za cilj i duhovno obezglavljivanje Bošnjaka Sandžaka, kako bi se nastavilo sa razaranjem njihovog nacionalnog, kulturnog i vjerskog bića.

Organizatori ovih nečasnih akcija uglavnom koriste novac neobaviještenih donatora iz Kuvajta, dijaspore i drugih strana, skrivajući činjenicu da se ovim uspostavljaju svojevrsne privatne džamije, što je pojava nepoznata i neprihvatljiva u islamskom šeriatu i tradiciji. Prema Kur'anu, ovakve džamije spadaju u kategoriju DIRAR – “džamije štete” te se po islamskim propisima ne mogu smatrati džamijama, već objektima smutnje i nereda, a njihovi graditelji se smatraju počiniocima najtežih grijeha.

Zato pozivam pripadnike Islamske zajednice da se nedvosmisleno distanciraju od ovakvih akcija i odlučno suprotstave njihovim nosiocima, što predstavlja strogu islamsku obavezu. A svi oni koji žele sudjelovati u gradnji džamija zarad Božijeg zadovoljstva, mogu se javiti nadležnom medžlisu Islamske zajednice, koji će im omogućiti da legalno i u skladu sa islamskim propisima ostvare svoju želju.

Također, pozivam sve donatore u zemlji i inostranstvu da se ustegnu od finansiranja vaninstitucionalnih vjerskih projekata kako se njihova dobra namjera ne bi pretvorila u štetno djelo.

Uvjereni smo da će muslimani ovog prostora odoljeti i ovoj kušnji i smoći snage da se suprotstave destrukciji ove i svih drugih vrsta.

Da nas Uzvišeni Allah sačuva zla javnih i tajnih smutljivaca. Amin.

Predsjednik Mešihata

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić