U El-Džinan džamiji obilježena noć Lejletul-Miradž

noc isra i miradza el dzinan (2)Povodom Lejletul-Mi'radza, sinoć je u El-Džinan džamiji nakon akšam namaza upriličena centralna svečanost na kojoj su učešće uzeli hor novopazarskih imama, koji uz prigodan program učili Kuran.

Lejletul-Mi'radž je noć o kojoj govore i Kur'an i Hadis, a pod ovom odrednicom podrazumijevaju se Isra (ponoćno putovanje od Mekke do Kudsa u Jerusalemu) i Mi'radž (uzdignuće Božijeg poslanika do Sidretul-muntehaa), koji su se dogodili u istoj noći.

Prema povijesnim izvorima, ovaj događaj se zbio u jednom od najtežih perioda Muhammedovog, a.s., poslanstva, neposredno nakon senetul-huzna (godine tuge) u kojoj je Poslanik izgubio dva najveća oslonca, pomagača i zaštitnika među ljudima, h. Hatidžu i Ebu Taliba. Poslije tog gubitka, Poslanik je išao u Taif da tamošnje stanovnike pozove u islam, ali umjesto pristanka protjerali su ga kamenicama i pogrdama. U tim trenucima Poslanik je tražio zaštitu od Najvećeg Zaštitnika i Allah, dž.š., ga je obradovao Israom i Mi'radžom.

Cijeli ovaj događaj je precizno izložen i do u detalje objašnjen u brojnim hadisima i povijesnim djelima.

Izaslanik muftije Mevluda Dudića, Enver ef. Omerović pojasnio je značenje ove mubarek Noći i opisao događaje iz Poslanikovog a.s. vremena te događaje koji su se dogodili kada je Džibril došao Poslaniku Muhamedu a.s i kada ga je pozvao na putovanje na Miradž.

Na samom kraju dovu je proučio hafiz Almir ef. Pramenković

SANA – A.Šabotić