Ambasador Njemačke kod predjsednika Mešihata

ambasador kod Dudica (4)

U utorak 19.05.2015.godine ambasador Njemačke Hajnc Vilhelm koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Sandžaku posjetio je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji tom prilikom ga je primio muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Muftija Dudić je na samom početku gostu izrazio srdačnu dobrodošlicu istakavši da Bošnjaci imaju puno poštovanja za Njemačku, jer je u najtežim vremenima širom otvorila vrata Sandžaklijama i prihvatila ih kao svoje.

Ambasador Njemačke se interesirao  za stanje u Sandžaku sa posebnim osvrtom na položaj muslimana i Islamske zajednice u Srbiji.

Muftija Dudić ga je upoznao sa strukturom Islamske zajednice, istakavši da je IZ–a organizirana kroz džemate, medžlise, muftijstva, Mešihat i Sabor te da je obrazovni sistem koji djeluje u okviru nje  nešto što može biti primjer mnogima.

Muftija Dudić je zaključio da u Njemačkoj ima preko 70 bošnjačkih džemata u kojima aktivno učestvuju Bošnjaci sa ovih prostora i da sa ponosom može reći da su naši vjernici i imami integrativni deo društva te države. Imajući u vidu  da je Njemačka osnovala nekoliko Islamskih fakulteta istakao, da se Fakultet za islamske studije stavlja na raspolaganje tim fakultetima.

Informativna služba

ambasador kod Dudica (1)

ambasador kod Dudica (3)