Bošnjaci u Makedoniji uživali u predavanjima hafiza Almira Pramenkovića

Minulih dana, tačnije, 22.maja,Bošnjake Makedonije je posjetio je jedan od najboljih ,najistaknutijih islamskih predavača  hafiz d-r Almir Pramenković, profesor na fakultetu Islamskih nauka u Novom Pazaru. Hafiz Pramenković je najprije posjetio najbrojnije bošnjačko mjesto, Gornje Orizare, kod Velesa, te u Orizarskoj džamiji bio za vrijeme džume namaza, gdje je govorio na hudbi. Izuzetno kvalitetno obraćanje mladog hafiza Pramenkovića je izazvalo veliku pažnju mnogobrojnih prisutnih džematlija, koji su uživali slušajući vaz hafiza.  Zatim, udruženje građana “Glas Orizara“ organiziralo je druženje sa hafizom Pramenkovićem nakon akšam namaza.

S obzirom da se posjeta hafiza Pramenkovića realizuje kao jedan od projekata Bošnjačke kulturne zajednice Republike Makedonije u saradnji sa institucijama Islamske zajednice Srbije, ovo je bila dobra mogućnost da Bošnjačka kulturna zajednica nastavi sa svojim započetim projektom “Kitabhana “ , kojim želi da afirmiše i sačuva od zaborava bosanski jezik, kao i promoviše pozitivne ljudske vrijednosti. S tim u vezi,  u prostorijama uruženja “Glas Orizara“ održao se i sastanak članova ove udruge, sa Dževadom ef.Hot, potpredsjednikom Bošnjačke kulturne zajednice Makedonije, koji je i inicijator pomenutog projekta, gdje je za vrijeme sastanka orizarskom udruženju uručen veliki broj knjiga na bosanskom jeziku, čime je obogaćena biblioteka udruženja “Glas Orizara “ .

Predsjednik udruženja gađana “Glas Orizara“ Enver Kartalović, zahvalio se hafizu Pramenkoviću na posjeti Orizaru i Dževadu ef. Hot, za nesebično zalaganje,suradnju i pomoć koju pruža BKZ Makedonije ovim projektom i svim ostalim aktivnostima.
Napomenimo i da je hafiz Pramenković ostvario susret sa orizarskim studentima, u okviru kojeg je istakao važnost znanja i njegove odgovarajuće primjene, praćenje savremenih tokova, ali nikako ne zaboravljajući svrhu ljudskog postojanja.
Hafiz Pramenković je rekao da mu je izuzetno drago da je posjetio najveće bošnjačko mjesto u Makedoniji,  upozna se sa mještanima, imao prilike da se druži sa njima i podjeli svoje znanje. Sutradan, je hafiz Pramenković posjetio grad Strugu i struško selo Podgorci, gdje je udruženje građana HAYAT organizovalo tribinu, na kojoj je o islamskim vrijednostima govorio hafiz Pramenković, koji je bio i ujedno glavni gost večeri. Vjernici su sa posebnim pietetom i uživanjem proslijedili sadržajno bogato izlaganje hafiza Pramekovića, i nisu krili svoje zadovoljstvo zbog njegovog zijareta ljudima ovog kraja.  Nadamo se da će mo se okoristiti od izvanredno dobrih predavanja hafiza Pramenkovića,  kao i da ćemo dobijenje knjige od BKZ-a  iskoristiti na pravi način i bogatiti svoje znanje.

Informativna služba BKZ Makedonije