Završni ispit i izlet polaznika mektebske pouke Medžlisa IZ-e Priboj

djeca-mektebMektebska pouka trebala bi biti najvažniji segment u radu svakog imama. Koliko je imam uspješan u radu sa djecom, toliko je uspješan u radu u džematu.

Najbolje mjerilo uspjšenosti u radu jednog imama je njegov uspjeh u radu sa mladim generacijama koje bi trebale preuzeti emanet Islama na ovom prostoru balkanske vjetrometine. Vjerska ili mektebska pouka je plemenit emanet koji je usmjeren prije svega na podučavanju djece ,mladih generacija Islamu, da pojasni i primjeni osnovna načela Kur'ana, hadisa i drugih znanosti.

Cilj mektebske nastave je da naša djeca upoznaju glavne islamske propise, da razumiju smisao i opravdanost tih propisa, te da se navikavaju da te propise u svom životu primjenjuju.

Brojni su primjeri da djeca koja uspješno završe mektebsku pouku kasnije budu veliki hizmećari svojim džamijama, džematima i cijeloj IZ-I i društvu uopšte.Uporedo sa školskom, u Medšlisu IZ-e Priboj, počinje i mektebska godina, koja je završena izletom i takmičenjem djece uzrasta do osmog razreda osnovne škole podijeljenih u 4 grupe.

Na takmičenju održanom u nedjelju 07.06.2015. godine je učestvovalo pet ekipa i to: Stari grad Priboj, Novi grad Priboj, Čitluk, Zabrnjica i Požegrmac. Sada slijede rezultati takmičenja po grupama.

I grupa uzrast prvi i drugi razred

I mjesto Azra Islamagić džemat Čitluk, II mjesto Lejla Kukić džemat Novi grad Priboj i III mjesto Sejid Svraka džemat Stari grad Priboj.

II grupa uzrast treći i četvrti razred

I mjesto Muharem Hamzić džemat Čitluk, II mjesto Semra Junuz džemat Stari grad Priboj i III mjesto Medina Hodžić džemat Čitluk.

III grupa uzrast peti i šesti razred

I mjesto osvojile Ajla Salkanović i ElmaTirak sa maksimalnim brojem bodova, iz dzemata Čitluk, II mjesto Amarela Begović džemat Stari grad Priboj i III mjesto  zauzela je Irma Mehagić dzemat Stari grad Priboj.

IV grupa uzrast sedmi i osmi razred

I mjesto Ferid Mujezinović džemat Požegrmac, II mjesto Zinedin Svraka džemat Stari grad Priboj i III mjesto Muamer i Muamera Mavrić dzemat Čitluk.

Učesnici završnog ispita pokazali su zaista dobar nivo znanja i jako su bili približni rezultati tako da su nijanse odlućivale pobjednike. Najuspješnija ekipa takmičenja je ekipa Čitluk.

U subotu 06.06.2015. godine imami i muallimi gradskih džemata Edin ef . Hamzić, Harun ef. Eminagić i Omer ef. Hodžić su organizovali izlet na Zlatar za 116 djece pribojskog medžlisa uz boravak u prirodi i sportske aktivnosti. Dan je bio lijep, djeca i roditelji zadovoljni. ovim aktivnostima je uspješno završena još jedna mektebska godina Medžlisa IZ-e Prboj.

1