Muftija sandžački u emisiji “Teška riječ” o problemima na Bliskom istoku i Sandžaku

CaptureU sinoćnjem izdanju emisije „Teška riječ“ na Pink televiziji gosti su bili muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, prof. Fakulteta bezbjednosti Zoran Dragišić i politički komentator Miroslav Lazanjski.

Gosti su govorili na temu sve učestalijeg odlaska na ratovanje u Siriji i Iraku, te prijetnji koje dolaze od strane onih koji su otišli na ratišta. Muftija je na samom početku emisije objasnio sam proces ubjeđivanja od strane tzv. mentora da je to što rade ispravna stvar. Uvijek postoje dvije strane, navodi Muftija, sa jedne strane oni koji ubjeđuju, educiraju i regrutiraju i sa druge strane postoji tlo koje je plodno ili nije, jer se ubjeđuje više osoba, ali ne prihvate svi. Muftija dodaje da su nepravde koje se čine idealan materijal za regrutaciju, jer je prije 8 godina podijeljena Islamska Zajednica i na tim pukotinama je nastao razni korov koji se ne kontrolira.

Muftija ističe da skoro ne postoji ekstremizam, a pogotovu fanatizam kod mladih ljudi koji izrastaju u izrazito islamskim porodicama. Ekstremisti i fanatici uglavnom postaju djeca koja imaju neki vid frustracija, navodi Muftija.

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić u nastavku je govorio o osnivačima tih organizacija, te o njihovoj uskoj povezanosti sa lokalnim političarima.

Problem u Islamskoj Zajednici u Srbiji, odnosno Sandžaku je jedan presedan, ističe Muftija, jer je nastao kršenjem ustava države.

Muftija je za sami kraj emisije poslao jasnu i nedvosmislenu poruku, da se ne smatra odgovornim za bilo koju zloupotrebu vjere, sve dok mu država ne omogući da bude ravnopravan u šansi sa SPC i drugim crkvama i vjerskim zajednicama. „Daj da svi obavimo svoj zadatak, država prema nama, a mi ćemo svoj prema njoj. To je moja ponuda“, završava Muftija.