Rijaset usvojio prijedlog Pravilnika o Reisu-l-ulemi

rijaset sjednicaSarajevo, 16. juni 2015. (MINA) – Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u Sarajevu je danas  održana deseta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.Sjednici Rijaseta su prisustvovali  članovi Rijaseta: zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail ef. Smajlović i direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić.

Sjednici su prisustvovali i šef Kancelarije Reisu-l-uleme Rifat Fetić i sekretar Rijaseta Mensur ef. Karadža.

Članovi Rijaseta su utvrdili tekst Prijedloga Pravilnika o Reisu-l-ulemi.

Ovim Pravilnikom uređuje se: pojam, sticanje i prestanak zvanja, prava i obaveze Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kao inokosnog organa, poglavara i najvišeg vjerskog autoriteta Islamske zajednice, vrhovnog muftije, rukovodioca Vijeća muftija i Rijaseta te prava i obaveze Reisu-l-uleme kao i Zamjenika reisu-l-uleme nakon prestanka mandata.

Prijedlog teksta Pravilnika o Reisu-l-ulemi biće upućen na razmatranje i usvajanje Saboru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.