Klanjana prva teravija u obnovljenoj Ferhadiji

ferhadijaNa prvu teraviju u Ferhadiji došao je veliki broj vjernika, iz mnogih gradova, među kojima i veliki broj mladih i djece.

– Lično mogu kazati da su emocije velike, radost preovladava. Po izgledima lica naših vjernika vidi se da su oni zadovoljni. Ovaj ramazan je ramazan posta, ramazan ibadeta, ramazan Allahovog rahmeta magfireta. U ramazanu je naodabranija noć i mi vjernici to koristimo da se duhovno ojačamo – izjavio je Muhedin ef. Spahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, piše Anadolu Agency.

Prema njegovim riječima, pomisao da smo doživjeli da prvu teraviju klanjamo u potpuno obnovljenoj Ferhadiji je nešto veliko.

– Veliko osveženje ovog ramazana su teravije u Ferhadiji, a teravije širom Banje Luke i mukabele krasi gost hafiz iz Ankare, iz Turske. Putem ambasade zatražili smo hafiza i on će biti naš gost čitav ramazan. Inače lijepo uči, mlad je i iskazao je zadovoljstvo što je došao u Banja Luku. Zahvalni na donacijama za završetak Ferhadije i na ovom gestu naroda Turske – dodao je Spahić.

Otvaranje Ferhadije za mene znači kao i za svakog vjernika koji dolazi u džamiju, a isto tako i za pravoslavce koji vjeruju u Boga može da im bude zadovoljstvo kada vide ovu ljepoticu koja je toliko godina bila, pa ju je neko srušio, pa su je napravili zajedno i muslimani i Srbi i Hrvati, tako da imamo ovu ljepotu da večeras klanjamo prvu teraviju nakon dvadeset i nešto godina od kada je srušena, rekao je Banjalučanin Mustafa Mustafić.

Edis Kavgić iz Srebrenika koji je prvi put došao u Ferhadiju za ovu večer rekao je da ima ogroman značaj, budući da nagovještava dolazak odabranog mjeseca, mjeseca ramazana, koji muslimanima veoma znači.

– Ovo je jedan veoma radostan trenutak, nešto što se muslimani tokom čitave godine na neki način pripremaju, posebno posljednjih petnaestak dana, nešto što se čeka cijele godine kako bi se upotpunili svi oni ibadeti koje smo imali. Ovo je zaista kruna svih ibadeta – rekao je Emir Ustavdić iz Sarajeva.

Ferhadija zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena je 1579. godine, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Srušena je početkom rata u BiH, 7. maja 1993., a polaganje kamena temeljca za obnovu 2001. godine prekinuli su neredi u kojima je stradao Murat Badić iz Cazina. Zvanično otvaranje Ferhadije planirano je na Dan džamija 7. maj 2016. godine.

(Faktor.ba, Foto: Anadolija)