Koga muslimani više vole, ramazan ili muzičke „Zvijezde“?

U ime Allaha Milostivog, Samilosnog.

P1200296Zahvala pripada Allahu džellešanuhu na svim blagodatima koje nam Je podario, neka je salavat i selam na Božijeg Poslanika Muhammeda sallallahu alejhi we sellem.
Draga braćo i sestre. Mi smo u mjesecu Ramazanu, mjesecu oprosta, mjesecu Kur'ana, mjesecu tevbe. Ovo je prilika koju ne smijemo propustiti, ne smijemo kazati poslije ramazana kako nam je prošao a mi nismo ništa kod sebe promijenili. Moramo iz ramazana izaći bolji nego što smo bili kada smo ušli u ovaj sveti mjesec. Ali stanje koje vidimo oko sebe je poražavajuće. U mjesecu ramazanu zatvaraju se džehennemska vrata, a šejtani se vežu u okove, izuzev za one koji to odbiju i dadnu prednost nepokornosti i strastima. Ebu Hurejra, radijallahuanhu, prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: “Kada nastupi mjesec ramazan, vrata na nebesima se otvore, džehennemska se vrata zatvore, a šejtani se povežu u okove.” (Hadis su zabilježili Buhari i Muslim)
Šta misle oni koji ne čuju muezine i ne odazivaju se na njihov poziv u džamiju, šta misle oni koji u našim mahalama po cijeli dan i noć piju alkohol ili drže kafane da u njima drugi piju, šta misle oni koji otvaraju sportske kladionice i šta misle oni koji se u njima klade, šta misle oni koji otvaraju noćne klubove i šta misle oni koji ih posjećuju i šta misle oni kojima smetaju ezan, hidžab i brada, a ne smetaju im preglasna muzika i golotinja? Narod se u ovom mjesecu rahmeta, mjesecu pokajanja, više fokusirao na nekakve emisije gde se muslimani zatupljuju, gde se muslimanima dokazuje da je golotinja moda, da je muzika u trendu i slično. Dokle su muslimani dospjeli da im kafiri govore i pokazuju šta je „evropski“ gdje se predstavlja kako su hidžab, brada, muslimani uopšte ZAOSTALI ! SubhanAllah, moramo se probuditi draga braćo i sestre. Svjedoci smo da našim ulicama se širi nemoral, golotinja i nepristojno ponašanje. Posebno treba spomenuti odijevanje žena na ulicama, trgovima i šetalištima kojim remete mir i spokojstvo postača i onih koji se u ovom mjesecu žele posvetiti ibadetu. Pitanje muzike problem iste veličine kao i golotinja, samo što je muzika prva stepenica ka haramu i propasti jednog cijelog naroda!
Muzika je samo prva stepenica do alkohola, pa onda do nemorala i na kraju do droge. Narod se posvetio više ko će pobijediti u Zvijezdama Granda ili Pinkovim zvijezdama dok im Ramazan prolazi.. Neki se pravdaju, kako je zabavna muzika halal, kako je ovo 21 vijek, da muslimani ne bi bili „zaostali“
Da stvar bude još gora, one koji dozvoljavaju muziku, oni nazivaju ljudima koji su “sačuvali osjećaj za razumijevanje”. Allahu ekber! Da, imaju osjećaj za razumijevanje danas kada je narod odlutao od vjere i kada su džamije na dnevnim namazima poluprazne prazne, kada se ljudi guše u haramima, te kada ih treba pozivati u džamije, taj neko ima osjećaj za razumijevanje da im na vrat natovari još jedan haram i još više ih udalji od vjere. Gdje su koncerti posjećeniji od džamija. Ovakvi očito imaju osjećaja za razumijevanje! Prijašnji učenjaci, za vrijeme dok se narod čvrsto držao vjere, nisu dozvoljavali pjevanje a kamoli instrumente, a danas, narod je preokupiran svime više nego ibadetom i sad mu još treba dozvoliti muziku da ga to još više otuđi od vjere.

Zar ne vidite kako nevjernici pokušavaju da muziku i golotinju tako lijepo upakuju nama muslimanima, to je samo bacanje prašine u oči, oni pokušavaju da truju našu djecu, nas same, nemojmo dozvoliti ovo, moramo učiti našu djecu da odrastaju u druženju sa Kur'anom, odgajajmo ih na hajru.

Molim Allaha subhanehu we te ‘ala da naša srca očisti od svakog zla, da se vratimo izvorima islama Kur'anu i sunnetu Poslanika alejhi selam. Jer bićemo pitani za svako djelo koje učinimo kako Allah džellešanuhu kaže u Kur'anu: „Tada ćete ispitivani biti, i nijedna tajna vaša neće sakrivena ostati..“(69:19)

Edin Preljević, učenik 4. godine medrese Gazi Isa-beg Novi Pazar