Luksemburg: Stotine prisutnih na 20. godišnjici genocida u Srebrenici

luksemburgU velikoj sali Kulturnog centra grada Luksemburga dostojanstveno je obilježena 20. godišnjica stravičnog genocida u Srebrenici.

Organizator komemoracije je kao i prethodnih godina Odbor za obilježavanje 11. jula – Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Pred velikim brojem prisutnih, govorile su predsjednica udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić, predsjednica udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović, zatim ambasadorica Bosne u Briselu Bisera Turković, te predsjednik “Bošnjačke kulturne zajednice” i direktor “Instituta za istraživanje genocida i ratnog zločina” na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru dr. Admir Muratović. Ispred organizatora komemoracije prisutnima se obratio Mehdija Čelebić. Programu manifestacije značajno su doprijenijeli i nadahnuti recitatori kao i vrlo uvježbane izvedbe hora džemata CIL.

Za detaljniji uvid u sadržinu programa i sami tok manifestacije, pogledajte kratki video zapis koji objavljujemo u sklopu priloga. Video objavljujemo kao svojevrsni rezime čitave manifestacije.

Ostaje nam samo još istaći da je komemoraciji prethodio Marš spasa od grada Rumelange do glavnog grada Luksemburga, po ugledu na Marš mira koji se svake godine održava u Bosni. Također, na kraju komemoracije, upriličen je zajednički iftar za više stotina osoba koje su prisustvovale komemoraciji.