Upriličeno predavanje za žene u Bijelom Polju

Bijelo Polje – U ponedjeljak 6.jula 2015.godine u organizaciji NVO ‘En Nisa’, u sarad nji sa udruženjem žena ‘Merjem’ iz Novog Pazara, u Bijelom Polju je upriličeno predavanje za žene na temu ,,Duhovna, zdravstvena i socijalna dimenzija posta”. Predavač je bila profesorica Islamske vjeronauke Mersada Nuruddina Agović koja je poseban naglasak stavila na potrebu discipline duha i tijela u današnjem kriznom vremenu.

,,Post potvrđuje i jača iman, te razvija duhovnost kroz unutarnja duhovna iskustva postača” – istakla je profesorica Agović -,,Potreba duše je da potvrdi ljubav prema Allahu Uzvišenom, a post je jedna od najboljih prilika za to. ”

Ukazujući na značaj objedinjenosti duhovne i tjelesne discipline, Agović je navela i primjer iz vremena islamske Španije. ,,Kad su kršćani htjeli napasti islamsku Španiju” – kazala je Agović – preko iskusnih vojnih stratega i tadašnjih ubačenih agenata-izviđača, preobučenih u muslimane, tražili su slabe tačke muslimana. Pa je jedan otišao u jedan park i tamo zatekao muslimanskog dječaka koji je plakao jer mu je strijela oštećena i ne može njome pogoditi dvije ptice odjednom. Drugi je obišao trg i zabilježio kako muslimanske žene pristojno obučene hode smjerno, oborenih pogleda, diskretno među sobom razgovarajući. Treći je obilazio objekte i ustanove i utvrdio da je na svakih nekoliko objekata naredni mekteb, mesdžid i drugi objekat za vjersku poduku. I tako dalje, ostali su izviđači bilježili stanje muslimana… Kad su zabilježeno na sigurnom mjestu proanalizirali, utvrdili su da su muslimani moralno, vojno i u svakom drugom pogledu veoma jaki i da se ni za nekoliko decenija ne mogu napasti, pa je jedan od kršćanskih stratega predložio da im pokušaju poljuljati moral preko ubačenih trbušnih plesačica i drugih sredstava zabave… Na perfidan i lukav način, sproveli su plan u djelo i čekali da prođe nekoliko godina, pa da opet agenti-izviđači odu na ista mjesta i zabilježe nove rezultate.

Nakon nekoliko godina, u onom parku više niko nije vježbao strijeljanje, već je na klupi ašikovalo dvoje mladih. Žene na trgu su bile mnogo opuštenije, s manjkom stida, glasno razgovarale i smijale se. Mahale su počele dobijati objekte zabave… Analitičari su zaključili da je došlo pogodno vrijeme za napad na muslimane. Napali su. Muslimani kojima je disciplina duha i tijela uveliko bila popustila su teško pružali otpor. Da ne dužimo, na kraju su muslimane satjerali u grad Granadu koja je još par godina odolijevala, dok i ona nije pala. Džamije su pretvorene u crkve i sad samo po neki mihrab, ostatak minbera ili reljefaste levhe ukazuje na nekadašnje postojanje islamske Španije.” – navela je primjer profesorica Agović, ukazujući na neophodnost održavanja pripravne svijesti vjernika i discipline duha i tijela.

Ona je, zatim, ukazala na koristan učinak posta na zdravlje čovjeka, solidarisanje sa siromašnima u svijetu tokom postenja i druge važne faktore posta.

Druženje je upotpunila jedna od bjelopoljskih džematlijki učenjem odlomka iz Kur'ana a.š. Organizaciji druženja su umnogome doprinijele vrijedne džematlijke Ermina i Fikreta Guberinić, Hadija Mekić i dr.

25678unnamed