Sjednica Rijaseta

Sjednica Rijaseta,15.07.15.Sarajevo,15. juli 2015. (MINA) – Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u Sarajevu je u srijedu 15. jula 2015. godine  održana 11.  redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sjednici Rijaseta su prisustvovali  članovi Rijaseta: zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Enes ef. Karić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail ef. Smajlović i direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić.

Sjednici su prisustvovali i šef Kancelarije Reisu-l-uleme Rifat Fetić, sekretar Rijaseta Mensur ef. Karadža, direktor Vakufske direkcije Senaid ef. Zajimović i rukovodioci Ureda: za hadž Nezim ef. Halilović, zekat mr. Elnur ef. Salihović i za društvenu brigu Hamed ef. Efendić .

Rijaset je usvojio sastav rukovodstva, vodičke i ljekarske ekipe hadža 2015. godine. Za reisu-l-hudžadža (glavnog vođu putovanja na hadž) imenovan je zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.

Na sjednici je data saglasnost za imenovanje hafiza prof. Halila ef. Mehtića za dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, za imenovanje Upravnog odbora IPF u Zenici i saglasnost za imenovanje prof.  Naide Hota Muminović za direktoricu Bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

Zaključkom Rijaseta Gazi Husrev begova biblioteka u Sarajevu određena je depozitnom bibliotekom za izdanja Islamske zajednice.

Članovi Rijaseta su razmatrali i odbili žalbu  Selvedina ef. Beganovića na prvostepenu disciplinsku odluku prema kojoj je proglašen krivim za težu povredu radnih obaveza i radne discipline.Prema odluci Rijaseta bit će mu oduzet dekret.

Rijaset je prihvatio i Izvještaj konkursne komisije da se Mensur ef. Pašalić, glavni imam MIZ Fojnica, imenuje za šefa odjela za bošnjačku dijasporu, saradnju s nemuslimanskim zemljama i međunarodnim organizacijama u Upravi Rijaseta za vanjske poslove.

Rijaset je dao saglasnost MIZ Banovići za izgradnju vakufske kuće u džematu Pribitkovići i za rekonstrukciju mesdžida u džematu Stražbenica i podržao inicijativu za izmjenu Pravilnika o prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra.

Članovi Rijaseta na današnjoj sjednici razmotrili su i više drugih aktuelnih pitanja iz svoje nadležnost. (kraj)