Bajramska poruka predsjednika Mešihata muftije Dudića

DUDICDraga braćo i sestre

Sutra je 1. šewal 1436. hidžretske godine, odnosno 17. jul 2015. godine.

Sa današnjim danom završava se mjesec Ramazan. Mjesec u kome smo postili, obavljali namaze, učili Kur’an i dove te slušali mukabele u pokornosti Allahu dž.š. Gospodara molimo da nam ukabuli naše ibadete, smiluje nam se, oprosti grijehe, podari nam Džennet i sačuva od Džehennema.

Ovogodišnji Ramazan će ostati upamćen po dugim i toplim danima, punim džamijama, dobro posjećenim mukabelama i velikom broju mladih na noćnim namazima.

Ovaj Ramazan će ostati zapamćen i po 11. julu kada je obilježeno 20 godina od genocida u Srebrenici, kao i Fetvi Vijeća muftija koja proglašava lokalitet Srebrenice šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima u kojoj se kaže da svako ko dolazi i boravi na ovom mjestu mora čuvati dostojanstvo šehitluka i ponašati se u skladu sa tim. Oni koji dolaze da odaju počast žrtvama moraju uživati punu sigurnost i dostojanstven tretman.

Incident koji se desio 11. jula na šehitlucima u Potočarima za svaku je osudu i nije u skladu sa našom vjerom i tradicijom. Onim što je učinjeno u Potočarima od strane pojedinaca pogaženo je dostojanstvo žrtava genocida. Time je oskrnavljen vjerski obred dženaze na tom mjestu.

Mi smo bili i trajno smo opredijeljeni miru i činjenju dobrih djela.

U vjeri se, iznad svega, mjeri iskren odnos prema sebi, prema drugima i prema Allahu dž.š. Stvoritelj savršeno zna sve naše postupke. Živimo u uslovima ozbiljne socijalne krize. Veliki broj ljudi ostaje bez ikakvih materijalnih sredstava za život i oni su naš ispit savjesti. Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo. Zalažimo se za istinu kada god treba da se izbjegne laž. Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, u čemu je šteta. Praštajmo jedni drugima jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima.

 

Draga braćo i sestre

Iza nas je Ramazan, škola kroz koju smo prošli sa vjerom da smo se okitili ibadetima i pripremili za narednu godinu sve do sljedećeg Ramazana. Pred nama su bajramski dani, vrlo značajni u životu svakog muslimana.

Bajram je vrijeme kada treba da pokažemo posebnu ljubav prema svima: roditeljima, djeci, rodbini, komšijama i prijateljima.

Bajram je vrijeme kada treba da priteknemo u pomoć bolesnima i svima onima kojima je naša pomoć potrebna.

Bajram je vrijeme zijareta jednih drugima. Bajram je slavljenje ustrajnosti i pobjede nad slabostima. To je radost života, prilika da svoje veselje podijelimo sa svojom rodbinom, prijateljima i komšijama.

Ne dozvolite da bajramske dane provodite uz igru i neprimjerenu zabavu. Neka se tragovi Ramazana osjete i u danima Bajrama. Islam nas obavezuje da vodimo računa o našem ponašanju kako u Ramazanu tako i tokom čitavog svog života.

U tom smislu, činim dovu Allahu dž.š. da nam ukabuli ramazanske ibadete te da bajramske dane provedemo u zdravlju, rahatluku i Božijem blagoslovu.

Allaha molim da se našim najmilijima smiluje. Bože, učini da dočekamo još mnogo Ramazana i Bajrama.

Svim muslimanima u Srbiji BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

 

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

                                                                                                                                   Muftija dr. Mevlud-ef. Dudić