“Merjem” i Muslimanski omladinski klub organizirali žensko bajramsko sijelo

unnamed-1Već tradicionalno svakog trećeg dana Bajrama udruženje žena “Merjem” i Muslimanski omladinski klub organiziraju žensko bajramsko sijelo. U nedelju (19. 07. 2015) u Velikoj sali Mešihata u Novom Pazaru žene su imale priliku da uz bogat vjersko-kulturni program obilježe i ovaj Bajram.

Na samom početku odlomke iz Kur'ana Časnog proučila je najmlađa hafiza u Sandžaku Amela Aličković. U nastavku programa svojim prelijepim glasom u izvedbi ilahija i sevdalinki, kao i recitiranjem prisutne su počastile polaznica Reude Ema Džanković, učenica medrese Fatiha Dražanin i studentica Internacionalnog univerziteta Ajkuna Zeković.
Medresa je škola koja odgaja i obrazuje mlade ljude, ali isto tako ih podučava i da budu kreativni. Kroz medresu mnoge generacije učile su kako da kroz razne aktivnosti priđu ljudima i pozovu ih na činjenje dobra i ostavljanje zla. U okviru vannastavnih aktivnosti ženskog odjeljenja medrese Gazi Isa-beg djeluje dramska sekcija. I ovaj put učenice Medrese su se predstavile dramskim komadom koji je bio poziv prisutnima da se klone ogovaranja, jer je to djelo zbog kojeg će ljudi na Sudnjem danu i pored mnogobrojih dobrih djela, ući u Džehennem. To je djelo zbog kojeg će onome koji ogovara biti oduzeta dobra djela na Sudnjem danu i data onima koje je ogovarao.
U ime organizatora skupu se obratila predsjednica udruženja žena “Merjem” Mr. Misala Bećirović-Pramenković rekavši: “Bajram nekako ne bi bio potpun da nam nije ovog bajramskog sijela. Mi se ovako manje-više poznajemo, ali nemamo baš priliku da se tokom Bajrama obiđemo, pa nam je ovo izuzetna prilika da se ovdje na ovom mubarek mjestu sastanemo, da se poselamimo, da jedna drugoj mubaretlišemo Bajram i da čujemo od ove naše mladosti ovako lijepe stvari.”
“Pozivam vas da pratite sve naše aktivnosti, i kada god vidite da nešto organizira i udruženje žena Merjem, i MOK, i uopće Islamska zajednica, molim vas, doživite to kao svoje, jer to i jeste svih nas. Islamsku zajednicu čine njezini vjernici i vjernice. I imajte puno pravo da nam date i neki prijedlog i sugestiju i da učestvujete u našim programima, i uvijek kada ste ovdje osjećajte se prijatno, jer je ovo mubarek mjesto na kojem se mnogo toga iz oblasti i obrazovanja, i vjere i kulture promovira.” – istakla je Mr. Pramenković.
Na kraju je prisutnima predstavljen video klip “Volimo te Allahov Poslaniče” koji je u izdanju Muslimanskog omladinskog kluba i predškolske ustanove Reuda nastao kao reakcija na karikature koje su imale intenciju uvrijediti islam i muslimane.
Na kraju se moderatorica Esma Gološ zahvalila prisutnima što svakog Bajrama dođu da zajedno kušamo ljepote bajramskih trenutaka i pozvala ih da se aktivno uključe u našim udruženjima.
unnamed

SANA