Saopćenje za javnost Muftijstva sandžačkog u povodu falcificiranja izjava Muftije Zukorlića

logo_2Služba za informisanje Muftistva sandžačkog oštro osuđuje falcificiranje  izjave muftije Muamera ef. Zukorlića od strane urednika beogradskih novina „Naše novine“ kroz podmetanje naslova bez ikakve veze sa porukama datog intervjua. Iz teksta se jasno vidi da Muftija uopće nije pomenuo Nasera Orića, niti se o njemu izjašnjavao. Ovo je očit primjer tendencioznog i neprofesionalnog novinarstva lišenog elementarne novinarske etike. Zato ova pamflet novina nikada više neće biti u prilici da dobije izjavu od muftije Zukorlića.

Ne čudi ovakvo ponašanje ovog beogradskog medija, ali čudi pisanje jednog „promuslimanskog“ portala pod imenom „Saff“ koji, da li tendenciozno ili zbog nepismenosti autora ne razlikuje pojmove „ne žaliti“ i „ne biti razočaran“.

Neistina je, kako Saff tvrdi da je Muftija kazao da ne žali zbog neusvajanja Rezolucije o Genocidu u Srebrenici. Istina je da Muftija kaže da nije razočaran. Razočarenje je posljedica iznenađenja koje obično zatekne neupućene. Dalje Saff iznosi neistinu tvrdeći da sve to Muftija pravda visokom politikom. Jasno se iz teksta vidi da Muftija kaže da nije razočaran jer poznaje prirodu međunarodnih odnosa. Vjerovatno Saff-ov novinar ni ovdje nije uočio razliku.

Istina je da Muftija uvijek zastupa principijelan stav da svaki zločin treba biti procesuiran.

Svi kojima se učinilo da su dobili priliku da čejreče Muftiju neka znaju da on za razliku od većine lidera ovog prostora ne formira svoje stavove prateći talase na medijima ili društvenim mrežama, već shodno etičkim načelima i interesima vjere i naroda, djeluje i govori i tako ce inšala i u budućnosti biti.

Informativna služba Muftijstva sandžačkog