DŽEHENNEMSKE PATNJE

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Džehennemske patnje.

Prije nego pređem na zadatu temu sa vama dijelim tugu zbog tragedije koju podnose izbjeglice iz više muslimanskih zemalja na svome putu prema Zapadnoj Evropi koja ih neće, a ona im je bila velika nada. Kakve li sramote, da sirotinja iz islamskog svijeta bježi od svojih režima i želi doći do slobode, socijalne zaštite i drugih prava u neislamskim zemljama, koje sve pobrojano imaju zagarantovano za njene građane, dok to isto nije moguće ostvariti u tako-zvanim muslimanskim zemljama. Vlade muslimanskih zemalja će na Sudnjem danu nositi na duši i oko pedeset tijela ugušenih izbjeglica pronađenih juče u kamionu u Austriji, ali i sve svoje obespravljene i unesrećene građane.

Tužan sam i zbog prekjučerašnjeg potpisivanja međudržavnog sporazuma o granicama između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, po kojem se Bosna i Hercegovina odrekla Sutorine. Kakve li sramote i drskosti, a naša politička elita kao što je i naučila šuti?! Ali, ostaje tračak nade da sporazum neće biti ratifikovan u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Tužan sam i zbog šutnje bošnjačke elite po pitanju Bosanskog jezika, koji je predmet osporavanja velikosrpske politike.

Tužan sam i zbog uznemiravanja Nasera Orića, komandanta odbrane Srebrenice od strane Tužilaštva Bosne i Hercegvoine, koje je protiv njega podiglo optužnicu za navodne ratne zločince, za što je već oslobođen u Hagu, dok se pravi ratni zločinci slobodno kreću našom Domovinom i ne samo to, već su u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti!

Nakon svega ostaje nam samo da kažemo „Hasbunallahu ve ni'me-l-vekil!“ (Dovoljan nam je Allah i On je najbolji Zaštitnik!)

Kaže Allah, azze ve dželle, u 29. ajetu Sure El-Kehf:

وَقُلِ الْحَقُّ مِن رَّبِّكُمْ فَمَن شَاءَ فَلْيُؤْمِنْ وَمَن شَاءَ فَلْيَكْفُرْ إِنَّا أَعْتَدْنَا لِلظَّالِمِينَ نَارًا أَحَاطَ بِهِمْ سُرَادِقُهَا وَإِنْ يَسْتَغِيثُوا يُغَاثُوا بِمَاءٍ كَالْمُهْلِ يَشْوِي الْوُجُوهَ بِئْسَ الشَّرَابُ وَسَاءَتْ مُرْتَفَقًا

I reci: Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće neka vjeruje, a ko hoće neka ne vjeruje! Mi smo nevjernicima pripremili vatru čiji će ih dim sa svih strana obuhvatiti, ako zamole pomoć, pomoći će im se tekućinom poput rastopljene kovine koja će lica ispeći. Užasna li pića i grozna li boravišta!

Brate i sestro, ne dozvolimo da zbog naših grijeha i nemara budemo od stanovnika džehennema, a ružno li je on prebivalište! Zapamtimo da je dunjaluk prolazan i varljiv i da se za njega bore samo oni koji pameti nemaju, a da je Ahiret vječna kuća za koju se valja dobro pripremiti!

Kaže Allah, dželle še’nuhu, u 16. i 17. ajetu Sure Ibrahim, opisujući piće stanovnika džehennema:

مِنْ وَرَائِهِ جَهَنَّمُ وَيُسْقَى مِنْ مَّاءٍ صَدِيدٍ(16) يَتَجَرَّعُهُ وَلاَ يَكَادُ يُسِيغُهُ وَيَأْتِيهِ الْمَوْتُ مِنْ كُلِّ مَكَانٍ وَمَا هُوَ بِمَيِّتٍ وَمِن وَرَائِهِ عَذَابٌ غَلِيظٌ(17)

Pred njim će džehennem biti i on će biti pojen sadidom (odvratnom kapljevinom),(16) mučiće se da je proguta, ali je nikako neće moći proždrijeti i smrt će mu sa svih strana prilaziti, ali on neće umrijeti; njega će teška patnja čekati.(17)

Džehenemlije će biti pojene odvratnom gustom kapljevinom ružnog mirisa, tako da je neće moći progutati zbog njene odvratnosti i odbojnosti, niti će moći umrijeti.

Kaže Allah, dželle še’nuhu, u ajetima 51. – 56. Sure El-Vakia:

ثُمَّ إِنَّكُمْ أَيُّهَا الضَّالُّونَ الْمُكَذِّبُونَ(51) لَآكِلُونَ مِن شَجَرٍ مِنْ زَقُّومٍ(52) فَمَالِؤُونَ مِنْهَا الْبُطُونَ(53) فَشَارِبُونَ عَلَيْهِ مِنَ الْحَمِيمِ(54) فَشَارِبُونَ شُرْبَ الْهِيمِ(55) هَذَا نُزُلُهُمْ يَوْمَ الدِّينِ(56)

I tada ćete vi, o zalutali, koji poričete oživljenje,(51) sigurno s drveta zekkum jesti,(52) i njime ćete trbuhe puniti,(53) pa na to vodu ključalu piti,(54) poput kamila koje ne mogu žeđ ugasiti,(55) to će na onom svijetu biti gošćenje njihovo.(56)

Džehennemlije će pomiješati u svojim stomacima vrelu vodu sa gorkim zekkumom i to će biti kazna i patnja nesnosna.

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Tirmizija:

عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: لَوْ أَنَّ قَطْرَةً مِنْ الزَّقُّومِ قُطِرَتْ فِي دَارِ الدُّنْيَا لَأَفْسَدَتْ عَلَى أَهْلِ الدُّنْيَا مَعَايِشَهُمْ فَكَيْفَ بِمَنْ يَكُونُ طَعَامَهُ.” (الترمذي)

Prenosi Ibn Abbas, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada bi jedna kap sa drveta zekkum kanula na Zemlju upropastila bi (svojom gorčinom) svu hranu stanovnika Zemlje. Kako li je onda onom kome zekkum bude hrana!?” (Tirmizija)

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Tirmizija:

عَنْ أَبِي الدَّرْدَاءِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “يُلْقَى عَلَى أَهْلِ النَّارِ الْجُوعُ فَيَعْدِلُ مَا هُمْ فِيهِ مِنَ الْعَذَابِ فَيَسْتَغِيثُونَ فَيُغَاثُونَ بِطَعَامٍ مِنْ ضَرِيعٍ لَا يُسْمِنُ وَلَا يُغْنِي مِنْ جُوعٍ فَيَسْتَغِيثُونَ بِالطَّعَامِ فَيُغَاثُونَ بِطَعَامٍ ذِي غُصَّةٍ فَيَذْكُرُونَ أَنَّهُمْ كَانُوا يُجِيزُونَ الْغَصَصَ فِي الدُّنْيَا بِالشَّرَابِ فَيَسْتَغِيثُونَ بِالشَّرَابِ فَيُرْفَعُ إِلَيْهِمُ الْحَمِيمُ بِكَلَالِيبِ الْحَدِيدِ. فَإِذَا دَنَتْ مِنْ وُجُوهِهِمْ شَوَتْ وُجُوهَهُمْ فَإِذَا دَخَلَتْ بُطُونَهُمْ قَطَّعَتْ مَا فِي بُطُونِهِمْ…” (الترمذي)

Prenosi Ebu Ed-Derda’, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Stanovnike Vatre će zadesiti velika glad, koja će biti ravna kazni u kojoj se nalaze, pa će tražiti (vodu) i biće im dat “dari'” koji ne goji, niti glad ublažava. Zatim će tražiti drugu hranu pa će im se dati “gislin”, trnje koje zastaje u grlu. Onda će se sjetiti da, kada su bili na dunjaluku, ako bi se udavili to bi rješavali gutljajem vode, pa će tražiti piće. Tada će im se donijet na željeznim kukama hamim (ključala voda). Kada se to piće samo približi njihovim licima od njegove vrućine će se lica ispeći, a kada uđe u  njihove utrobe pokidaće sve u njihovim stomacima…” (Tirmizija)

Allah, dželle še’nuhu, je u džehennemu pripremio i druge vrste kažnjavanja stanovnika vatre, kao: penjanje na najviše uzvišice džehennema i padanje sa njih naglavačke na dno džehennema, unakazivanje njihovih lica i bacanje naglavačke, okivanje u lance i okove, ispadanje utroba i jezika i njihovo vučenje za sobom, prženje koža i zamjena drugim kožama, kako bi patnja bila stalna, udaranje željeznim maljevima, biće među njima onih koji će biti bačeni u tijesan prostor tako da će misliti da u džehennemu nema nikoga osim njih, među njima će biti onih čiji smrad će uznemiravati ostale džehennemlije i biće mnoge druge vrste patnje.

Braćo i sestre, izvršavajmo sve  naše islamske obaveze, čuvajmo se harama i mekruha i natječimo se u dobru, kako bi bili spašeni džehennemske vatre i kako bi Allahovom milošću bili uvedeni u džennet!

Molim Allaha, dželle še’nuhu, da nas učvrsti na putu islama, da obespravljene ljude, a posebno našu braću u Palestini spasi zuluma zulumćara i da im skoru pobjedu, da se smiluje našim umrlim roditeljima i precima, da našu djecu i potomke učini radostima naših očiju i srca i prvacima ummeta, da nam na Sudnjem danu oprosti grijehe, sakrije naše sramote, ukabuli dobra djela, sačuva džehennemske vatre i da nas u obećanim džennetima obraduje društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

وَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ!