Održana tribina za žene u Novom Pazaru

 image (10)U četvrtak, 3. septembra 2015. godine, u Novom Pazaru održana je javna tribina pod nazivom ”Značaj aktivnosti Bošnjakinja u domovini i dijaspori”, u organizaciji udruženja žena “Merjem” i saradnji sa Svjetskim bošnjačkim kongresom. Predavači su bili: prof. Islamske vjeronauke Mersada Nuruddina Agović i publicista Elmedina Muftić, moderatorica Nermina Rebronja, a svojom kaligrafskom izložbom svečanijem karakteru tribine doprinijela je mlada umjetnica Lejla Šukurica.

 

Bilo je govora o značaju aktivnosti Bošnjakinja u cilju zaštite nacionalnih bošnjačkih interesa i o tome koliko su Bošnjakinje kao bitan faktor u izgradnji društva međusobno kvalitetno koordinirane. Pažnja je poklonjena samouvjerenosti žene Bošnjakinje u nošenju vjerskih i nacionalnih emaneta, kao i značaju aktivizma Bošnjakinja u dijaspori.

Velika sala Mešihata je do posljednjeg mjesta bila ispunjena Bošnjakinjama koje su željele uzeti učešća u realizaciji ove tribine. Predstavljeni su i uspjesi u aktivizmu mladih snaga, poput Džemile Dudić, autorice romana ”Slučajnost” i Melihe Preljević, predstavnice Muslimanskog omladinskog kluba, ali je data mogućnost i starijoj generaciji da iskaže svoj način doprinosa spomenutim vrijednostima.

Gošće su izrazile želju da posjeta bude uzvraćena i u tom cilju razmatrani su korisni prijedlozi. Održavanje tribine propratila je i ekipa Televizije ”Sandžak”.

 

S.A.

image (9)image image (10) image (5) image (4) image (3) image (7) image (12)