Završeni temelji za munare ‘Kapije Pešteri’

kapija pesteriKada bude završen islamski centar „Kapija Peštera“ u Dugoj Poljani, udaljenoj 30 kilometara od Novog Pazara, taj kraj će imati džamiju sa najvećim minaretima u Evropi – visokim 99 metara.

„Kapija Peštera“ udaljena je 30 kilometara od Novog Pazara, a kamen temeljac za izgradnju tog centra položio je još u oktobru 2013. godine muftija Muamer Zukorlić. Osim najveće džamije u Evropi, u sklopu kompleksa će biti izgrađen i dječji vrtić, škola Kurana, bošnjački kulturni centar i restoran kapaciteta 500 mesta.

Prema projektu, džamija će imati 15 kupola (prečnik glavne biće 12 metara), šest minareta, četiri visine 45 metara i dva od 99 metara, da podsećaju na „99 lepih imena Alaha“.

Nakon zastoja u izgradnji, prije nekoliko nedjelja položeni su temelji za izgradnju dva minareta od 99 metara. Samo za betoniranje temelja utrošena su 64 kubika betona, a šipovi su postavljeni 20 metara pod zemljom.

Kada će „Kapija Peštera“ biti završena još uvijek nije poznato, mada se prema nekim nezvaničnim informacijama procjenjuje da će sve biti gotovo do kraja 2018. godine, ali da dinamika radova prije svega zavisi od finansija

Naime, izgradnju uglavnom finansiraju Bošnjaci koji žive i rade u inostranstvu. Najveći donator je Ferhan Sejdović, koji je rođen u blizini Duge Poljane, a koji u Njemačkoj ima građevinsku firmu i hotel.

Nije poznato ni koliko će koštati izgradnja najveće džamije u Evropi, a primera radi, samo tokom jedne donatorske večeri u Frankfurtu 2013. godine za te potrebe bošnjačka dijaspora obećala donaciju od preko 630.000 evra.