Otvoreno pismo vladiki Irineju Buloviću

resad-plojovic-intervju
Potaknut Vašim pismom, tj. reakcijom na saopćenje Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, nakon održane sjednice u kojem je najoštrije osuđeno ugrožavanje projekta islamske vjeronauke, koje je aktuelno skoro osam godina, a rezultiralo je protjerivanjem svih vjeroučitelja sa liste jedine, sa aspekta vjere i tradicije, legalne i legitimne tradicionalne Islamske zajednice u Srbiji, želim Vam kazati da je Mešihat najviši izvršni organ Islamske zajednice kojeg čine izabrani predstavnici muslimana u državi Srbiji, koje je izabrao narod, te koji ima svog demokratski i legalno izabranog predsjednika, što je svima u ovoj državi općepoznata stvar, tako da se saopćenja i proglasi Mešihata nemaju potrebu potpisivati, jer predstavljaju opći stav usaglašen na ovom organu, iza kojeg stoje svi članovi na čelu sa predsjednikom.

Neko sam ko Vas dosta dobro poznaje, jer sam bio u prilici od momenta uvođenja vjeronauke, zapravo, čak i malo prije, od kako je potekla inicijativa za vraćanje vjeronauke u školski sistem Republike Srbije, pa sve do negdje 2008. godine, u svojstvu koordinatora za islamsku vjeronauku, prisustvovati sastancima predstavnika tradicionalnih vjerskih zajednica, kasnije Komisije za vjeronauku, među kojima ste bili i Vi, nezaobilazno i nezamjenljivo, kao predstavnik Srpske pravoslavne crkve i neko ko nije krio ambiciju da usmjerava, predlaže, daje završnu riječ, tj. upravlja ovim tijelom, čak i onda kada je na njenom čelu bio Vaš prethodnik, kojeg ste zamijenili, te ste i de jure i de facto potvrdili svoju ambiciju da budete glavni.

Posebno mi je bio zanimljiv i simptomatičan Vaš tihi glas u obraćanju, iako ste prilično krupan čovjek, kojeg su teško mogli čuti svi članovi Komisije, a obično ste sjedili odmah pored predsjednika Komisije i predstavnika ministarstava prosvjete i vjera, što je Vama vjerovatno bilo dovoljno, jer je bilo bitno da oni čuju, a drugi Vam nisu bili važni, ponižavajući ih na taj način, kao i povremeni, ali ipak redovni vicevi o Muju, Sulji, Fati itd., te ismijavanja na račun najvećim ordenom odlikovanog, najstarijeg predstavnika dinastije Jusufspahića iz Bajrakli džamije, koji je na početku povremeno prisustvovao sjednicama, koja meni nimalo nisu bila smiješna, jer sam u tome vidio Vašu želju da pokazujete svoju superiornost, pamet, dominaciju nad drugima, ali ste nekada izvlačili i deblji kraj, poput one kada Vam je poglavica pomenute dinastije, na Vaše žaljenje njega „što nikada nije probao vino, koliko je ukusno (jer je u islamu zabranjeno)“, odgovorio u istom tonu da mu je žao što „Vaši i njegovi sinovi neće biti dobri prijatelji, kao što ste vas dvojica (jer se ne ženite i nemate djece)“!

Poštovani vladiko, nema potrebe da se skrivate ili stidite što ste glavna faca kada je u pitanju projekat vjeronauke od samog početka, i ne samo to, već što ste najdominantniji vladika u SPC, najpismeniji, najnačitaniji… Trebate se time ponositi.

Istina, nije Vam pošlo za rukom da dođete na njeno čelo, iako ste to htjeli, pa su Vas omeli neki kolege koji dominiraju u drugom, Vama suprotstavljenom taboru SPC, među kojima je još jedan veoma mudar, ambiciozan vladika čije ime na želim spominjati, jer on nije tema i sa njim ovo pismo Vama lično nema veze, ali trebate biti strpljivi jer možda će doći vaših pet minuta, mada iskren da budem, mislim da neće, jer ideologija koju gajite i kojoj pripadate je propala ili je u fazi propadanja, a Vi se niste u stanju adaptirati novoj, jer ste vjerni staroj!

Nemate  potrebe skrivati, negirati, niti se stidjeti da ste Vi krojili i krojite kapu ministarstvima i Vladi po pitanju odnosa prema Islamskoj zajednici, vjeronauke, posebno one koja se tiče SPC, na koju Vi lično imate ekskluzivno pravo, i islamske koju ste uspjeli oteti od zvaničnih i legalnih predstavnika i predati je onima, Vama poslušnima, kućnim ljubimcima, i ne samo to, već i po pitanju medija, gdje ste imali glavnu ulogu, jer je vaš učenik, a sada jedan od vladika SPC, čiji odnos prema nama je bio fer i korektan, bio predsjednik RRA, tj. vodio ključnu riječ po pitanju medija u Srbiji, gdje je svakom bio dostupan javni servis, pod uslovom da Vama lično poljubi ruku, to jest iskaže poslušnost i lojalnost.

Vi lično znate vladiko da oni koje Vi nazivate „nezvanim ili samopozvanim padobrancima“ Vama lično su bili prihvatljivi zvanični predstavnici Islamske zajednice i bili glavni pobornici da se vjeronauka vrati u školski sistem R. Srbije, valjali su i bili prihvatljivi sedam-osam godina, dolazili na sastanke Komisije za vjeronauku i Vi njima dolazili u goste, jer je bila praksa da se sastanci održavaju u centralama ili na prostoru svih tradicionalnih vjerskih zajednica, ali ste ih zbog neposlušnosti i nakon što su odbili Vašu ponudu, o kojoj ne bih sada, htjeli kazniti, odbaciti, izbaciti iz Komisije, vjerujući da neće preživjeti pad, ali gle čuda, oni su preživjeli, djeluju, razvijaju se, unapređuju svoj rad. Možda nas zato i nazivate „padobrancima“ jer smo preživjeli Vaše izbacivanje, po Vama pad, koji se nije mogao preživjeti, osim ako nismo opremljeni kvalitetnom opremom za preživljavanje nakon izbacivanja iz Vašeg aviona koji visoko leti.

To nije lijepo, niti kulturno sa Vaše strane, to je uvreda na račun onih kojima trebate reći hvala za mnogo stvari, a posebno za uspješnu realizaciju projekta vjeronauke, mir i dobre odnose na prostoru Sandžaka i još mnogo toga, ali jeste iskreno i ja Vam se zahvaljujem zbog toga.

Vaše reagovanje sam razumio kao vapaj, nezadovoljstvo i paniku zbog ugroženosti i propadanja vlastite ideologije, projekta rušenja Islamske zajednice, rasula u redovima Vaših kućnih ljubimaca, čitaj dvorskih luda, tzv. predstavnika Rijaseta srbijanskog, koji je, kao što vidite, na izdisaju i održava se vještački, na aparatima, Vašim aparatima, jer im kroz vjeronauku pumpate kiseonik, čitaj – po neki dinar, kako ne bi izdahnuli.

Takođe ga vidim kao Vaše lično razočarenje u predstavnike vlasti jer nisu nastavili brutalni odnos prema Islamskoj zajednici kakav je bio svojstven onima koji su Vam bili bliži i poslušniji, Koštunica i Tadić, i nisu dozvolili da se završe pogubni projekti za demokratiju i budućnost ove države, koje ste sa prethodnicima započeli, a sami znate šta sve konkretno.

Želite vladiko da izazovete našu reakciju i napade na ministarstva prosvjete i pravde, a Vi se iz hladovine i udobne fotelje smijete i divite svojoj pameti i lukavstvu, zadovoljno trljajući dlanove, misleći da smo naivni i da ne znamo koliki uticaj imate na njihove odluke koje se nas tiču, koje Vi lično donosite i njima proslijedite na potpisivanje, tvrdeći da je to najbolje moguće, jedino ispravno, najbolje za državu i njene interese.

Znamo vladiko ko je Vaša desna ruka u Ministarstvu prosvjete, nakon što ste je dobro upoznali i iškolovali u Ministarstvu vjera, prebacili ste je na vrijeme u Ministarstvo prosvjete, da nekim slučajem neki ministar ne pogriješi u stvarima koje se nas tiču, posebno u vjeronauci, ali ne želim spominjati njeno ime, jer ipak ona samo radi svoj posao za koji je dobro plaćena!

Znate Vi vladiko da mi nismo ni padobranci, ni Indijanci, ni kriminalci, ni falsifikatori potpisa, ni prekršioci zakona, a ni nepismeni, ni naivni ni glupi, ni tupi, već vrlo mudri, Vama ravnopravni sagovornici koje Vi ne želite, jer ne možete onda dokazivati svoju „Bogom danu“ superiornost. Niti se međusobno svađamo, pa za to Vas krivimo, već stvari nazivamo svojim imenima, govorimo istinu, koja Vama smeta, lakše bi Vam bilo da našeg glasa nema, jer vas neprestano podsjeća na neuspjeh, na kršenja zakona koje ste podržali i za koja ćete kad-tad biti pitani, na ovom ili onom svijetu, i za koje će neko kad-tad morati odgovarati. Smetamo Vam jer smo živi svjedoci Vašeg ličnog zločina prema Islamskoj zajednici i muslimanima ove države.

Zato ste prognali dr. Mevlud ef. Dudića, tada potpredsjednika, a sada predsjednika Mešihata, iz članstva Komisije za vjeronauku, tokom vladavine režima Vama poslušnog, lukavog i licemjernog Borisa Tadića, koji nam je u Novi Pazar poslao sve specijalne jedinice ove države da nas uplaši, ušuti, kazni, kršeći zakone ove države. Pokušali ste osporiti legitimitet i tradicionalnost Islamske zajednice u Srbiji, formirajući nekakvu komisiju koja je trebala ispuniti Vašu želju, uraditi ono što ste Vi u pismu reakcije konstatovali, a oni, na Vašu žalost, nisu završili, „da vam je jedino Zilkić“ prihvatljiv sagovornik i njegova lista, kao člana Komisije i predstavnik muslimana, a zaboravljate da ste odbijali i ignorisali listu koju je potpisivao dr. Dudić dok je bio jedini član ove Komisije ispred Islamske zajednice i zaboravljate slovo zakona da listu ne predlaže član Komisije, već tradicionalna crkva i vjerska zajednica, a Komisija prosljeđuje ministru na odobravanje. Očigledno imate duple aršine kada je u pitanju pravda!

Poštovani vladiko, obzirom da ste u godinama, žao mi Vas je što ste svoj život potrošili u uvjerenju da se ucjenama, etiketama, silom mogu nametati vlastite vrijednosti i lična volja drugima, da ste saradnju sa raznim obavještajnim strukturama, čitaj – kolaboraciju (takav Vas glas bije među svojima) pravdali postizanjem određenih ciljeva, čitaj – ličnih interesa. Nije mi žao što ste mi uskratili mogućnost prisustva sjednicama Komisije, iako ste se trudili da me ubijedite da trebam prihvatiti prisustvo i tzv. druge strane, a posebno mi je ostao upečatljiv naš razgovor nakon što sam napustio zadnju sjednicu Komisije, tokom susreta u holu Palate Srbija, na trećem spratu, kada ste me pokušali ubijediti da trebam ostati, kada sam Vam kazao da za nas u Islamskoj zajednici oni koje ste Vi doveli predstavljaju isto što predstavlaju za Vas predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve, koju smatrate nezakonitom i divljom organizacijom i otpadnicima.

Poštovani gospodine ili druže vladiko, odaberite šta Vam srcu draže. Vi niste moj, niti problem Islamske zajednice, Vi nas ne dotičete, na naš rad Vi ne možete i nikada nećete moći uticati, to će ostati Vaša neostvarena životna želja. Vi ste problem crkve koju predstavljate, onako kako je predstavljate; problem ste države i vlasti jer uporno pokušavate izazivati požare u vremenu visokih temperatura i suša, koji se teško gase; vučete na pogrešnu stranu, u kontra smjeru i otežavate demokratizaciju i napredak društva i otklanjanje nepravdi, kojih je puno; utičete da se muslimani u ovoj državi, generalno, osjećaju poniženima, obespravljenima i građanima drugog reda, jer uporno hoćete da ih Vi učite njihovoj vjeri, kulturi, jeziku i želite im nametati i imenovati njihove vjerske predstavnike.

Vladiko, ja niti bilo ko od mojih prijatelja, saradnika, posebno ne članova Mešihata, onih koje Vi nazivate „padobranci“ nemamo se čega niti koga stidjeti. Niko od nas nije optuživan za pedofiliju, zlostavljanja i iživljavanja nad potčinjenim, nije učestvovao u zločinima, nije nosio oružje tokom devedesetih, nije silovao, niti davao blagoslov zločincima. Naš obraz je čist, mi nikoga ne mrzimo zbog njegove vjere niti opredjeljenja; svi naši projekti, sve što radimo je sa ciljem općeg, a ne ličnog dobra; naše odgojne i humanitarne ustanove su naš ponos i ponos ove države, ali Vama i još nekima to smeta. Mi ne dijelimo ljude kada je u pitanju njihovo pravo na sigurnu i bolju budućnost, na koju svi imaju podjednako pravo, mi pomažemo svima kojima je pomoć potrebna, a ne samo svojim članovima. Pomagali smo, pomažemo i pomagat ćemo našim komšijama, ma koje vjere bili, uvijek kada im je pomoć potrebna, poput ugroženih od poplava u gradovima Srbije, pomagali smo čak i nakon saznanja da su pojedinci iz reda Vašeg naroda tu pomoć zloupotrebljavali, što je bio slučaj tokom pomoći ugroženima od zemljotresa u Kraljevu i okolini, u kojoj smo takođe značajno učestvovali, ali o pozitivnim stvarima kada smo mi u pitanju se ne govori, one se skrivaju, jer se ne uklapaju u Vaše viđenje i predstavljanje nas.

Mi ne želimo drugima silom nametati sopstvene vjerske, nacionalne, kulturološke, niti druge vrijednosti. Naše namjere prema ovoj državi i svim njenim građanima bile su i ostale iskrene i mi smo joj mnogo veći i iskreniji prijatelji nego što su oni koji je, navodno, od nas brane, poput Vas i Vama sličnih iz reda političkih predstavnika kojima, kao i Vama smetamo.

Posebno sumnjam i ne bih rekao, sudeći prema Vašim postupcima, da ste od onih hrišćana, za koje tvrdite da njima pripadate, „da nemaš pravo da milom ili silom vadiš trun iz oka bližnjega svoga, a da ti ne smeta brvno u sopstvenom oku“ citirajući (sr. Mat. 7,3-5), već onima koji su spremni da zavade i dva oka u glavi, kako bi jedno ili oboje oslijepila, tj. ostvarili ne crkveni, već vlastiti interes, a u mom narodu, konkretno u tajkunsko-kriminalnoj organizaciji Zilkića, koju podržavate, i njemu lično ste našli sebi sličnoga, koji je takođe svojim radom u vlastitom narodu taj epitet opravdano zaslužio.

 

Koordinator za islamsku vjeronauku

Rešad ef. Plojović