Bajramska poruka predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji

SONY DSC

Poštovana braćo i sestre

Allah dž.š. je stvorio čovjeka da Mu bude pokoran na dunjaluku te da putem implementacije Božijih naredbi ostvari sebi i onima koji su mu direktni emanet sreću i ovoga i budućeg svijeta.

Božija milost prema ljudima ogleda se u činjenici da kroz sve obavezne ibadete čovjek čini sebi dobro.

Obavljajući hadž u prilici je osjetiti se dijelom ummeta, radovati se njegovim uspjesima, saosjećati u nedaćama koji ga pogađaju, težiti ka jedinistvu dina koji jeste preduslov uspjeha, te truditi se uspostavi univerzalnog sistema vrijednosti kao garancije za mir i prosperitet svih ljudi na Zemlji.

Sve ono što je vrijedno zahtjeva požrtvovanost čovjeka. Kurban!

Prinoseći kurban sjećamo se žrtve Ibrahima a.s. i njegovoga sina Ismaila, sjećamo se Musaa a.s. i njegove strpljivosti spram svog naroda, Nuha a.s. i njegove tuge zbog neposlušnosti sina, Isa a.s. i njegovog odricanja za dobro ljudi, te Muhammeda a.s. i njegove odlučnosti da ostane dosljedan na putu vjere.

„I kada bi mi dali Sunce u desnu ruku, a Mjesec u lijevu ruku, da bi se zauzvrat odrekao islama, nikada to ne bih uradio“ – riječi su Poslanika a.s.

Ovaj Kurbanski bajram dočekujemo u svjetlu radosti zbog odlaska velikog broja sandžačkih hadžija, naših ambasadora, koji će na Arefatu moliti za svoje potrebe, svoj hal, ali i za Sandžak i sve muslimane u Srbiji.

Mi koji ove godine nismo na hadžu spremamo se prinijeti Allahu dž.š. kurban kao zalog za Njegovu milost, upućujući iskrene dove da sačuva i naše hadžije, kao i sve muslimane ovih prostora, te da dâ hair svim dobrim ljudima.

Posebnu dovu upućujemo Gospodaru da u ovim mubarek danima pomogne onom dijelu ummeta kojima je ovih dana i mjeseci jako teško – izbjeglicama, da urazumi odgovorne da ih tretiraju na način dostojan čovjeka.

U svojim dovama ne zaboravljamo ni naše najmilije koji su preselili sa ovoga svijeta, moleći Allaha dž.š. da im podari najljepše mjesto u Džennetu.

U svjetlu ovih ni'meta, svim pripadnicima islama u Sandžaku, Srbiji, Bosni, dijaspori i cijelom svijetu BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN, uz dovu Allahu dž.š. da ga zajedno, u zdravlju, rahatluku, sigurnosti svoga doma i svoje vjere dočekamo i provedemo.

 

 

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

SONY DSC