Muftija sandžački primio ambasadora OSCE-a

SONY DSC

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, 23.09.2015. godine, primio je brojnu delegaciju Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju predvođenu ambasadorom Peterom Burkhardom.

Tokom razgovora ambasador OSCE-a upoznao je Muftiju sa aktivnostima ove organizacije u Srbiji, sa posebnim osvrtom na projekte i aktivnosti u Sandžaku.

Ambasador Burkhard se interesovao za mišljenje Muftije o mogućnostima i značaju vraćanja jedinstva Islamske zajednice, kao i za stav Muftije o aktuelnoj migrantskoj krizi u Evropi. Govoreći o jedinstvu Islamske zajednice Muftija sandžački je istakao da je agresija na Islamsku zajednicu organizirana iz političkih krugova sa ambicijom uspostave kontrole nad resursima Islamske zajednice u političke svrhe. Da bi se vratilo jedinstvo Islamske zajednice potrebno je da državna vlast počne poštivati Ustav i nadležne zakone, čime bi prestalo diskriminiranje Islamske zajednice, a što bi značilo da je država dužna štititi jedinstvo Islamske zajednice kao što štiti jedinstvo Srpske pravoslavne crkve. Jedinstvo Islamske zajednice nije samo vjersko pitanje, već i bezbjednosno i pitanje opće stabilnosti i prosperiteta, istako je Muftija.

Što se tiče izbjegličke krize, Muftija je ukazao na činjenicu da je nepodnošljiv stepen nasilja na Bliskom istoku doveo do toga da se problemi izlijevaju sa tog područja, a to znači da se i ova kriza ne može ozbiljno rješavati dok se ne uspostavi mir i stabilnost na tom području. Rijeka izbjeglica stavila je Evropu pred test čije prve ispite ona nije položila. Žičane ograde i histeričan strah od muslimanskih izbjeglica nisu dobre poruke za evropsku budućnost te su u raskoraku sa stalnim potenciranjem da je Evropska unija utemeljena na jasnom vrijednosnom sistemu.

Tokom razgovora Muftija je pohvalio Srbiju za humano i civilizirano ponašanje prema izbjeglicama.

 

 

Informativna služba

SONY DSC

SONY DSC