Predsjednik Mešihata primio delegaciju Američke ambasade

Predsjednik Mešihata primio delegaciju Američke ambasade Danas, 28.09.2015. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, primio je delegaciju Ambasade SAD u Beogradu na čelu sa vojnim atašeom pukovnikom Taftom Blekbernom.

Na samom početku, muftija Dudić izrazio je dobrodošlicu te upoznao goste sa aktuelnim stanjem muslimana u Srbiji.

Pukovnik Blekbern posebno se interesovao za pitanje izbjeglica, status Sandžaka te ekonomsku situaciju u regiji usljed koje je veliki broj Bošnjaka zadnjih mjeseci iselio u zemlje Zapadne Evrope.

Predsjednik Mešihata je istakao da se Islamska zajednica uključila u pomoć izbjeglicama sa svojim kapacitetima i naglasio da će kao zajednica podizati generacije kroz obrazovni sistem koje će drugima činiti dobro. Također je naglasio da ne podržava podizanje zidova jer je obaveza civilizovanih naroda da prave mostove, a ne zidove.

Tokom razgovora, muftija Dudić je izrazio zadovoljstvo da su Sjedinjene Američke Države poštivalac ljudskih prava bez obzira na vjeru i naciju, a što je evidentno na primjeru sandžačkih Bošnjaka koji u njoj žive i rade, slobodno praktikujući svoju vjeru.

1 2 3

Informativna služba