Hadžije zijaretili znamenitosti Medine

Danas, 30.09.2015, trećeg dana boravka u Medini, Sandžački hadžije su u jutarnjim satima, nakon sabah namaza, obišli brdo Uhud, džamiju Kibletejn – dvije kible, Handek – Seb'a Mesadzid, te Mesdžidu-l-Kuba – prvu džamiju u Islamu, koju je Poslanik a. s. sagradio tokom Hidžre na svom putu prema Medini.

Zijaretu znamenitostima Medine prethodilo je predavanje za hadžije o vrijednostima Medine i poukama i porukama hadža, koje su održali Rešad-ef. Plojović i jedini doktorant iz redova bošnjačkih studenata Rusmir ef. Čoković, te važnosti i ulozi hadžija u zajednici.

Tokom obilaska spomenutih mjesta održana su kraća predavanja o značaju i porukama svakog pojedinačnog mjesta u Islamu i životu vjernika, na Uhudu se obratio Rešad-ef. Plojović, na Handeki Berin-ef. Ljajić, ispred Mesdžida Kibletejn student Dženan Kamešničanin, a ispred Džamije u Kubau Enver-ef. Omerović.

Planirano je da tokom boravka u Medini hadžije obiđu muzej i izložbu koji se nalaze u okviru Harema džamije Poslanika a.s. te da se pripreme za povratak, koji je planiran za 04. oktobar u jutarnjim satima.

1 2 3 4 5

Ured za hadždž