Potpredsjednik SABA-e Samir Tandir: Halal je biznis broj 1 u Srbiji

Tandir-1024x620Sandžak – Osnivač Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta je Islamska zajednica u Srbiji i ona je osnovana 2007. godine kao potreba ovdašnjih firmi, tržišta, ali prvenstveno konzumenata.

Na mjesto direktora agencije došao sam 2012. godine i sa ove distance mogu da kažem da je pojam halal food-a, kao i sveukupne halal usluge mnogo prisutnija u svijetu, dok je kod nas još uvijek u povoju, ali  imamo ubrzanu tendenciju rasta – rekao je Samir Tandir,  direktor Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta, na početku razgovora za „Aferu“.

Šta su u stvari halal proizvodi?

-Dvije trećine konzumenata halal proizvoda u EU i SAD su nemuslimani, koji na anketna pitanja zašto konzumiraju halal hranu odgovaraju da je smatraju dodatno provjerenom, jer su naši proizvodi prvenstveno zdravi, halal hrana je prvenstveno zdrava hrana. Vjerska obaveza svim muslimanima na svijetu je da konzumiraju halal proizvode, ali, međutim, to apsolutno ne isključuje nijednog drugog kupca, naprotiv, pomaže konkurentnosti, brendiranju i pozicioniranju, kako na lokalnom i regionalnom, tako i na globalnom tržištu.

Kako se halal pozicionirao u Srbiji i ko bi trebalo da ima sertifikat?

-Halal proizvodnja i usluge u Srbiji poslednjih godina beleže ekspanziju. Tome je veoma mnogo doprinijela politika Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, koji su halal tržište prepoznali kao izvoznu šansu za Srbiju. Moram, nažalost, da istaknem da u procesu sertifikacije firmi kasnimo za regionom, jer ne postoji nijedna veća ili srednja kompanija u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, a da do sada nije implementirala sistem halal kvaliteta. O evropskim i svjetskim firmama da i ne govorim. Da bi iskoristili lični uticaj koji premijer Vučić ima u arapskom svijetu, kao i kontakte koje agencija ima preko vjerskih autoriteta i plasirali robu na ta tržišta, ali i da bi spremno dočekali investitore sa tog podneblja, moramo ispoštovati rigorozne uslove koje to tržište nameće.

Postoje i neke druge agencije koje se predstavljaju kao da su one zadužene za dodjelu?

-Prema poslednjem rangiranju svjetskih halal agencija, naša se nalazi među top 5 u svijetu, i to dovoljno govori o našoj referentnosti. U pregovorima smo sa Organizacijom islamske konferencije da naš halal standard BAS 1049:2010 bude prihvaćen kao evropski standard. Halal je biznis priča broj 1 u Srbiji  i, nažalost, usled nedostatka zakonske regulative, i ovdje postoje lovci u mutnom koji se lažno predstavljaju kao nekakve agencije i nekakva sertifikacijska tijela. Zato kompanije i preduzeća moraju biti jako oprezni.

Koje su sve firme dobile sertifikat? I neki hoteli imaju halal sertifikat?

-Mi smo jako ponosni na naše klijente, a to su najveće kompanije u Srbiji. Veoma smo zadovoljni što, zahvaljujući posjedovanju halal standarda, oni izvoze na Arabijsko poluostrvo, u Tursku, Azerbejdžan, Rusiju, koja je ogromno halal tržište, na sjever Afrike, u Evropu… i tako povećavaju izvoz naše zemlje i upošljavaju hiljade radnika. Naši klijenti su „Juhor“, „Karneks“, „Sunoko“, „Neoplanta“, „Zlatiborac“, „Vindija“, „Perutnina Ptuj“, „Somboled“, „Frikom“, „Mini Pani“…. i mnogi drugi. Halal turizam je velika razvojna šansa Srbije, i imajući u vidu projekat „Beograd na vodi“,  kao i ulaganja turskih i azerbejdžanskih kompanija, realno je očekivati povećanje broja turista koji su direktni konzumenti halal usluga. Naše banje su jako interesantne gostima sa prostora Arabijskog poluostrva, turistima iz Turske su interesantne naše planine, međutim, da bi ih privukli, moramo imati objedinjenu ponudu koja podrazumijeva veći broj ugostiteljskih objekata, kao i smještajnih jedinica sa implementiranim halal standardom. Koridor 10 je takođe velika šansa za taj tkv. tranzitni turizam, imajući u vidu da godišnje nekoliko miliona Turaka prođe kroz našu zemlju.

tandir_halal_100414_tw1024

Predstavnik Kuvajta sa direktorom Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta

 Halal tržište broji 1,5 milijardi konzumenata, tržišna vrijednost se mjeri bilionima dolara. Što se tiče samo turizma, globalno gledano, usled recesije broj turista koji dolaze iz SAD i Zapadne Evrope opada, dok je broj turista koji dolaze sa prostora Bliskog istoka (halal tržište) i Dalekog istoka (Kina, Japan) u porastu za 20%. Malo ljudi zna da je do 1990. godine bivša Jugoslavija bila najveći proizvođač halal mesa u svijetu, a danas su to Argentina i Brazil. Politika koju vodi Vlada Srbije, a koja podrazumijeva i veću okrenutost prema tržištima arapskog svijeta, velika su razvojna šansa, međutim, ukoliko želimo da igramo ozbiljnu ulogu na tom tržištu, osim političke volje  i implementiranja halal standarda, potrebno je i udruživanje. Na primjer, Istanbul ima 14 milona stanovnika, Moskva sa Podmoskovljem preko 20, a cela Srbija 7,5 milona stanovnika. Da bi bili konkurentni na tako velikom tržištu, morate imati i kvalitet, cijenu i količinu. Ovo treće vrlo često zna da bude problem, zato govorim o neophodnosti udruživanja proizvođača iz iste branše. Ono što ne smijemo zapostaviti jeste i halal tržište u regionu i u Srbiji. Inače, 15% stanovništva u Srbiji su direktni konzumenti halal proizvoda, 50% u BIH, 30% u Crnoj Gori, 50% u Makedoniji, 75% u Albaniji, što je preko 5,5 miliona direktnih konzumenata, što je sa pozicije izvoza respektabilna brojka.

Postoji li kontrola kompanija koje dobiju sertifikat? Kako da znamo da se one drže procedure?

– Svaka kompanija koja uđe u proces sertifikacije se po ugovoru sa agencijom obavezuje da će četiri puta godišnje biti auditirana od strane te agencije, i to dva puta najavljeno i dva puta nenajavljeno. Takođe, agencija redovno vrši laboratorijske analize svih sertifikovanih proizvoda, kako iz proizvodnih pogona, tako i na bazi slučajnog uzorka kada se proizvodi kupuju u slobodnoj prodaji i šalju na analizu. Moram da istaknem da smo mi jako ponosni na naše klijente, to su ozbiljne kompanije, već formirani brendovi i do sada nismo imali nijedno negativno iskustvo sa bilo kojim klijentom. Pridržavanje pravila koje standard nalaže su striktna, a opredijeljenost kompanije je neupitna.

Imate li podršku vlasti?

– Već sam istakao da je politika premijera Vučiča, koja podrazumijeva tesniju ekonomsku saradnju sa UAE, već dala konkretne rezultate, međutim, to nije dovoljno. Tu politiku moraju da prate i resorna ministarstva, vladine agencije, privredne komore i lokalne samouprave. Ne možemo da očekujemo da će Muhamed bin Zajed ili bilo ko drugi investirati svoj novac u Srbiju samo na bazi ličnog prijateljstva. Mi moramo spremno dočekati te investitore, potpuno svjesni da se za njih otimaju i SAD i Britanija, Francuska, Španija i da nam se ovakva šansa neće ukazati svaki dan.

Obezbijediti izvoz i zaposliti Srbiju

Da li se i koliko preko agencije otvara prostor za razvoj firmi koje se bave proizvodnjom hrane i konditorskih proizvoda?

– Agencija, osim stručno tehničkog dijela koji se bavi implementacijom i sertifikacijom, ima i dio koji se bavi konsaltingom i promocijom halal potencijala Srbije. Kao što sam naglasio, naš osnivač jeste Islamska zajednica, dok je agencija stručno tijelo sačinjeno od eminentih stručnjaka iz različitih oblasti. Upravo tu činjenicu da nam je Islamska zajednica osnivač želimo da „iskoristimo“ da preko naših vjerskih autoriteta vršimo promociju halal potencijala Srbije kako u izvozu hrane i bezalkoholnih pića, tako i u pružanju usluga turizma, kozmetike, građevinarstva, medicine…. U globalnim okvirima mi smo mala zemlja i zato je svaki čovjek koji može da pomogne dobrodošao. Ovo što govorim nije ništa novo, podsjetiću vas da je prvi čovjek koji je pokrenuo priču bliže saradnje sa UAE bio pokojni premijer Zoran Đinđić 2002, a da je zvanični član u državnoj delegaciji tada bio i muftija Muamer ef. Zukorlić. To je način na koji treba postupati, jer samo sinergijom svih možemo postići veliki cilj, obezbijediti izvoz i zaposliti Srbiju.

 (nedeljnikafera/sandzakbiznis.com)